Дрецун: Курти очекује дестабилизацију на КиМ

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти очекује дестабилизацију на КиМ, са циљем да потпуно протера државу Србију са тог постора.
d
Фото: Tanjug

Дрецун је за Танјуг рекао да дестабилизацију могу да изазову само Албанци, а не Срби, наводећи да су Албанци припремили све што може да изазове и да се употреби у евентуалној дестабилизацији - распоредили су значајне специјалне снаге уз администратвну линију на два административна прелаза и довукли борбену технику и велике количне горива које им треба за ту борбену технику.

Имају велику ватрену моћ у односу на голоруки српски народ, рекао је Дрецун и истакао да Срби имају пуно право да протестима изразе незадовољство због једностраних потеза Приштине и да нико нема право да их спречава у томе, а посебно не употребом силе.

Зато је, нагласио је, веома важан апел који је упутио председник Србије Александар Вучић - да се цела ситуација разреши на миран, политички начин.

Нажалост, такве апеле у Приштини не чују, рекао је Дрецун и додао да су Срби на КиМ под континуираним притиском који им на све начине отежава живот и онемогућава да живе у нормалном окружењу и да планирају своју будућност.

Дрецун је рекао да Курти жели да потпуно протера државу Србију са КиМ.

То му је сад нарочито битно да уради са овим таблицама и личним картама непостојеће државе Косово и спреман је да изазове свакојаке инциденте, али оно што је забрињавајуће је да апеле са наше стране, које је председник Вучић упутио - да се све реши мирним, политичким путем, договором, не чују ни неки на Западу, рекао је Дрецун.

Он сматра да САД у овом тренутку не одговара отварање кризног жаришта на Балкану због свеукупне геополитичке ситуације и да Курти не ужива личну подршку као политичар из Приштине од стране садашње америчке администрације, али да то не значи да ће лажна држава Косово изгубити било који проценат подршке од стране САД.

Дрецун је подсетио да је КФОР надлежан за стварање сигурног окружења за све који живе на КиМ и указао да се свака употреба ватреног оружја од стране припадника специјалних полицијских јединица против голоруког српског народа може третирати као угрожавање сигурног окружења Срба који живе на северу КиМ.

КФОР је тај који мора да спречи Приштину да употреби специјалне јединице и ватрено оружје против српског народа, поручио је Дрецун.

Навео је да ускоро следи промена команданта КФОР-а и изразио бојазан да ће они пропустити прави тренутак за деловање, те поручио да мора да се делује превентивно од стране КФОР-а према Приштини.

Дрецун сматра да је, поред свих упозорења упућених од стране Вучића, кључна реченица да ће у случају да Приштина покуша да изазове масовни погром Срба, Србија победити.

Сви разумеју то веома добро, рекао је Дрецун.

Навео је да не треба заборавити да је и српском народу у централној Србији доста свега што ради Приштина и да многи људи са ове стране административне линије могу самоиницијативно да се организују да протестују против овакве одлуке Приштине што, како је додао, неће бити лагодна ситуација ни за кога.

Приштина је пред одлучујућом дилемом - да ли да сада у овој фази крене на насиље према Србима и изазове шире сукобе или да се повуче и да све ради на начин који ће подразумевати ситуацију која неће довести до ширих сукоба, закључио је Дрецун.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести