Дрецун: Напредак у Охриду, избегнуте замке европског предлога

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је постизањем плана имплементације у преговорима Београд и Приштине избегнута опасност да Београд на било који начин призна лажну државу Косово и да буде сагласан са њеним чланством у УН.
s
Фото: Youtube Printscreen

С друге стране, рекао је Дрецун за ТВ Пинк, избегнуто је да Београд буде проглашен кривцем за одбијање плана и да према Србији Запад предузме одређене казнене мере.

"Француско-немачки предлог који је касније преименован у европски план пун је замки, јер је излазио из оквира статусне неутралности и третирао је Косово као државу. Тражио је од Србије да се сагласи са тим да своју јужну покрајину третира као државу, као међународни правни субјекат и да се не противи њеном чланство у међународним организацијама укључујући и УН. Такође, тражило се признање, у почетку де факто, а затим и де јуре", навео је Дрецун.

Он је оценио да на тим основама не може да се постигне споразум, а посебно не да буде дугорочно одржив. Истиче да је постојао и притисак из Приштине која је одбијала формирање ЗСО и која је инсистирала да у споразуму буде клаузула о обавезном међусобном признању.

"Када се све то сагледа, постигнут је напредак у Охриду, пре свега схваћено је да је потребно да се формира институционални оквир за заштиту српског народа преко ЗСО, или како је то у евопском плану наведено преко самоуправе за Србе, а с обзиром да је референца на раније постигнутим споразумима то је ЗСО", констатовао је Дрецун.

Нагласио је да је Приштини сада знатно умањена могућност да Србију држи као таоца због своје политике намерног блокирања дијалога када је у питању напредак ка ЕУ.

"То је сада одвојено, оцењиваће се засебно напредак Београда и Приштине", напоменуо је Дрецун. Он је истакао да не може да буде постигнут споразум на основу европског плана јер он предвиђа тзв. Косово као државу, што је за Србију неприхватљиво, као и чланство у УН, и зато је, како је рекао, председник Александар Вучић то одбио и јасно рекао да о томе не може да се разговара.

"Коначно је и на Западу схваћено да Београд то неће прихватити, али можемо да разговарамо о другим тачкама споразума, јер га нисмо одбили у потпуности. О свему осталом може да се разговара. Ми желимо добре односе са Приштином. Јесмо спремни за нормализацију односа, али постоје црвене линије", поручио је Дрецун. Додао је да у плану имплементације нема Косова као независне државе, нема принципа територијалног интегритета и суверенитета Косова.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести