Дрецун: Одговор на злочине у архиви међународне заједнице

БЕОГРАД: У архивама ОЕБС-а, Кфора, Еулекса, УНМИК-а и Хашког трибунала постоје документи који дају одговоре на многе почињене злочине на Косову и Метохији, као и оне у случају "жуте куће", изјавио је данас председник Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина на КиМ Милован Дрецун. 
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Дрецун је, након састанак радне групе, новинарима рекао да су ти подаци данас представљени амбасадорима и представницима међународне заједнице, од којих се очекује да помогну у отварању тих архива. 

Изразио је жаљење што на састанку нису били представници амбасада Француске, Италије и Велике Британије. 

"Италијани су навели да су презаузети. Да ли је разлог томе то што је у њиховој зони одговорности највећи број несталих, 223, и то што нису учинили ништа да се расветли судбина тих људи, док су нас Американци позитивно изненадили, који су тражили списак како би нам помогли да дођемо до те документације", рекао је Дрецун.

Истакао је да су докази које је прикупила радна група најснажнији напори Владе Србије да формира базу података и успостави сарадњу са Специјалним тужилаштвом и да кажемо да смо урадили све да се процесуирају злочини над Србима, Албанцима, Ромима и осталим неалбанцима на КиМ. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести