Дрецун: САД мора да разјасни своју позицију о Косову

БЕОГРАД: Позиција Русије и Кине, као и Велике Британије и Немачке о Косову, потпуно је јасна и недвосмислена, али је неопходно и да САД потпуно разјасне свој став, изјавио је за РТС председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Milan Drecun / Tanjug
Фото: Tanjug

Дрецун је рекао да је позиција САД по питању Косова од кључног значаја - да ли желе компромисно решење или ће се наставити притисци да Београд призна самопроглашену државу Косово.
"На први поглед је све јасно, али се заправо ствара конфузија у јавности и врши притисак на власти у Београду док Албанци играју политичку игру на релацији Харадинај-Тачи са циљем да се дијалог одложи", рекао је Дрецун.

Додаје да косовски премијер Рамуш Харадинај већ дуго прети насиљем, и да су претње усмерене на то да до дијалога не дође и да за то буде оптужен Београд.

"Ово је само једна у низу претњи које већ дуго трају од стварања такозване војске Косова, покушаја успостављање контроле над Трепчом и Газиводама... Опсесија је Приштине да успостави пуну контролу над севером Косова, што српски народ неће прихватити. Приштина би могла да реализује те циљеве искључиво насиљем и довршавањем етничког чишћења, односно протеривањем српског становништва са севера", рекао је Дрецун. 

Албанци за то имају ресурсе, на шта је упозорио председник Србије Александар Вучић, али је, према речима Дрецуна, Кфор тај који би то требало то да спречи.
"Имате упозорење генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга који је вероватно располажући одређеним информацијама недавно и упозорио да КБС не могу да бораве на северу Косова без одобрења команданта Кфора. Због тога и САД у овом преломном тренутку за и око Косова треба да разјасне своју позицију и то је од кључног значаја за понашање Приштине", сматра Дрецун.

Да дијалог буде настављен неопходно је, истиче, да Приштина укине таксе на робу из централне Србије и БиХ.
"Морају да се укину таксе, и то је формални услов да се дијалог настави. Илузорно је веровати да притисци САД по том питању нису довољни. Очигледно је да притисци да се укину таксе нису снажни јер тога у пракси нема", рекао је Дрецун.

Коментарисао је и то што још нема оптужница за ратне злочине за које је задужен Специјални суд.
"Очекујемо да специјализовано тужилаштво донесе одлуку да ли ће оптужница бити уопште подигнута", каже Дрецун.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести