Дрецун: Србија се систематски супротставља лажима Албанаца

БЕОГРАД: Косовски Албанци систематски раде на затирању доказа о постојању и живљењу српског народа на Косову и Метохији а покушаће то још интензивније, и томе се треба супротставити на све начине, рекао је председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун поводом поново постављене заставе тзв Косова и дизања војних шатора уз тврђаву Новог брда.
Milan Drecun / Tanjug
Фото: Tanjug

Дрецун је подсетио да су албанци на Косову и Метохији до сада уништили више од 150 објеката Српске православне цркве а имају сталну жељу да покажу да их није градила српска средњевековна властела, већ Албанци и да је то албанска територија.

"То раде они који желе да Косово буде државе, да Срби немају никаква права, а ради се о класичном застрашивање и порука је Србима ''шта ви имате овде да тражите''", рекао је он и оценио да је реч о провидној и суровој политици.

Како је оценио, реч је о политици најбруталнијег етничког чишћења преко уништавања споменика и недопуштања Србима да одлазе на своја гробља.

"Такву политику међународна заједница толерише и нико се не ангажује да то спречи", рекао је Дрецун.

За католичку мису на Новом брду, рекао је да би Ватикан требало да реагује "јер то не може да буде инцидент неког локалног верског формата", и оценио да то "није допринос Ватикана сарадњи са СПЦ и православним црквама уопште".

Оценио је да је добро што Ватикан не признаје Косово као државу, а приметио је да постоји савез исламских верских поглавара и католичких поглавара и свештенства на Косову и Метохији, који је уперен против СПЦ и Срба.

Коментаришући саопштење "квинте" о Србији и Косову, Дрецун је оценио да је то покушај да се онемогући наставак било какавих даљих разговора Београда и Приштине и да је охрабрење Албанцима да наставе једнострану политику.

"То је добро позната политика тих држава које су створиле Косово и мислим да треба да игноришемо такво понашање и да га осудимо", рекао је он.

Бриселски разговори вођени су у статусно независном формату, подсетио је Дрецун, и Беџету Пацолију поручио да неће бити разговора две независне државе јер то осим сто је полика актуелне власт и већинска воља грађана Србије.

"Никада нећемо признати самопроглашену државу Косово у административним границама", рекао је Дрецун и нагласио да је проблем тежак а Србија спремна да разговара о могућим решењима.

"Квинта нема механизам да нас натера да их признамо, а ко жели решење, мора да престане са хушкачким и дестабилизујућим изјавама", оценио је он.

Коментаришући најаве распуштања скупштине Косова и могуће изборе, Дрецун нагласио да је важно да у Приштини имамо некога са ким може да се разговара и који би решење могао да реализује, и да је зато Србији битна њихова унутрашња стабилност.

"Нама је битно да ли ће расплет међу Албанцима на КиМ довести до ситуације да се укину таксе, и да ли ће бити саговорник спреман да разговара, и да се постигне компромисно решење", рекао је Дрецун и нагласио да је за ситуацију на КиМ битно пратити понашање Вашингтона.

Званични позив властима у Приштини на европски скуп у Хелсинкију који је упутила Могерини, он је оценио као погрешан потез.

"Не видим шта је циљ, не знам шта ће да постигну, како ће то да ојача позицију Приштине, а за Србију је то неприхватљиво", рекао је Дрецун и додао да је пут за разговоре преко укидања таксе и престанка једностраних акција Приштине којима се угрожава опстанак Срба, као и са провокацијама.

Он је рекао да ће Влада Србије и председник Вучић проценити да ли Србија треба да учествује на скупу у Хелсинкију, а начелно је оценио да Србија треба да има активну улогу, води игру, и буде на сваком месту где може да одоговори на лажи Албанца.

На најаве да ће пред специјалним тужилаштвом за злочине ОВК бити и Даут Харадинај, Дрецун је оценио да он као војни командант има командну оговорност за злочине, али и личну, јер постоје докази и изјаве сведока да је злочине лично чинио.

Он је објаснио да постоје докази да је Даут Харадинај био надлежан за базе ОВК у Тропоји у Албанији, а на том простору је била "жута кућа" , као и да је одржавао контакте за радикалним исламистима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести