Ђукановић позвао премијера да осуди великосрпску политику

ПОДГОРИЦА: Председник Црне Горе Мило Ђукановић позвао је вечерас грађане, свих вера и нација и политичких опција, да заједно допринесу очувању мира, стабилност и мултиетничког склада, али је позвао премијера Здравка Кривокапића да, како је навео, осуди покушај великосрпског покоравања Црне Горе и бескомпромисно стане у њену одбрану".
djukanovic
Фото: Tanjug/Predsedništvo CG

Он је позвао и Кривокапића да већ једном, како је навео, "након континуиране медијско политичке тортуре и ниподаштавања из Београда и наше државе и њега лично, као човек, интелектуалац и премијер осуди покушај великосрпског покоравања Црне Горе и бескомпромисно стане у њену одбрану".

Потребно је, поручио је, да "одговорно заштитимо живот и здравље сваког грађанина, као и право на различитост, као наше највеће богатство".

Обраћањем на Твитеру, Ђукановић је поручио да је потребно, како је навео, "непоколебљиво заштитимо слободу, сувереност и достојанство Црне Горе и њеног народа". "Позивам и премијера Здравка Кривокапића да не инсинуира, да одржи обећање које је дао јуче да влада гарантује сигурност свима, преузимајући одговорност на себе за сва дешавања, пошто Веће за националну безбедност којим је председавао није забранило јавна окупљања", написао је Ђукановић.

Надам се да ће СПЦ поступити разумно и логично

Председник Црне Горе поновио је на Цетињу, где се вечерас придружио протесту против устолицења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, да устоличење не треба да се обави на Цетињу већ на другом месту и поручио ‘‘да се нада да ће Српска православна црква на крају урадити оно што је разумно и логично’‘.

‘‘Та црква (СПЦ) има пуно храмова широм Црне Горе, укљчујући и онај највећи у Подгорици. Тако да на другом месту могу да обаве тај посао, а не могу да то раде на силу, уз угрожавања права и слободе грађана Пријестонице’‘, рекао је Ђукановић, преноси ‘‘Побједа’‘.

Оценио је да такав приступ СПЦ није добар и да може имати последице.

‘‘Чак и када би то неком пошло за руком, он би се овде увек морао осећати као неко ко је насилно остварио неку своју жељу. Ко је силовао на неки начин Пријестоницу и њене градане. Зато мислим да је то прогрешан приступ и зато мислим да ће то ипак доћи до свести оних којима смо послали толика упозорења ових дана и да ће на крају урадити оно што је разумно и логично’‘, поручио је Ђукановић.

Подгорички лист пише и да ће Ђукановић преноћити на Цетињу, где је за сутра ујутру планирано устоличење митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести