Ђукановић у Загребу: СПЦ ударна игла великосрпског национализма

ЗАГРЕБ: Шеф црногорске државе Мило Ђукановић је новинарима у Загребу изјавио да је синтагма "српски свет" еуфемизам за "велику Србију" и да, како је рекао, актуелна београдска политика тврди да Србија има право да штити "наводно угрожена права Срба у другим државама".
djukanovic
Фото: Tanjug/Predsedništvo CG

За Српску православну цркву је рекао да је "ударна игла" великосрпског национализма кза негирања црногорске нације.

Ђукановић је на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са хрватским колегом Зораном Милановићем рекао да иб ти чита као "угрожавање суверенитета суседних држава".

Такву процену, додао је, заснива на искуству из ратних 90-тих, кад су из "Београда такође позивали на заштиту угрожених права".

"Остало знамо", рекао је Ђукановић и додао да се нада да се неће поновити сценарио од пре 30 година и сматра да је на њему да упозори на опасну подударност с данашњицом.

Иако је председник Србије Александар Вучић у више наврата изјавио да синтагма "српски свет" није државна политика Србије, Ђукановић каже да је за њега то еуфемизам за "велику Србију".

"То је идентично оној крилатици ''сви Срби у једној држави''", рекао је Ђукановић.

За Српску православну цркву је рекао да је "ударна игла великосрпског национализма и једином прекограничном инфраструктуром ''велике Србије'', која негира постојање црногорске нације".

Рекао је и да из "Београда долазе профашистички, великодржавни пројекти који се користе лажима".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести