Ђукановић:Однос Србије према региону потенцијално деструктиван

БРАТИСЛАВА: Председник Црне Горе Мило Ðукановић изјавио је данас у Братислави да је однос Србије према региону ''потенцијалоно деструктиван'' и да се Србија ''вратила политикама из раних деведесетих'' година прошлог века.
djukanovic
Фото: Tanjug/Predsedništvo CG
Ђукановић је током другог дана посете Братислави, на конференцији "Западни Балкан: Кључни део слагалице европске безбједности" у организацији ГЛОБСЕЦ-а, рекао да је, што се тиче односа са Србијом, важно анализирати однос те државе према Црној Гори, као и према земљама у региону.
''То је традиционалан однос у ком Србија није прихватила независност Црне Горе. Могу то потврдити за време за које сам у политици, а то можемо потврдити и истраживањем историјских докумената чак из XИX века'', истиче Ђукановић како је пренела подгоричка Антена М.
Србија, како тврди црногорски председник, никад није прихватила независност Црне Горе и помирила се с тим и на ту државу као на део "српског света".
''Кад се види однос Србије у региону, та улога је потенцијално деструктивна, зато што се Србија вратила политикама из раних деведесетих. Србија је ту да сачува интерес Срба где год живе у региону. То је иста грешка коју је Слободан Милошевић направио деведесетих, знамо шта се десило у Босни и Херцеговини'', истакао је Ђукановић.
Додао је и да ''председник Србије Александар Вучић заштиту интереса српског народа у Црној Гори покушава да представи као легитиман циљ''.
''А не може мешање у унутрашње ствари једне државе бити легитиман циљ. Жао ми је што Србија понавља грешке и плашим се да то је то реалистичан потенцијал за стварање нестабилности у региону. Србија то чини, ослањајући се на подршку Москве'', тврди даље Ђукановић.
Мишљење је многих, како је додао да је Србија изгубила Косово кад је Русија била слаба, што значи, оцењује Ђукановић, да би сада можда било време да се Косово врати.
Он је рекао и да је отварање питања измена Закона о слободи вероисповијести у Црној Гори учињено у погрешном периоду, уочи парламентарних избора, као и да је СПЦ, како даље тврди, ''уложила све ресурсе да манипулише тим питањем у црногорској јавности и да представи на начин како је желела и употреби као алат за остварење великосрпских интереса, те да они дођу на власт, и у томе је успела''.
''Без обзира на изборни резултат, овај феномен заслужује озбиљну пажњу. Имамо веома озбиљан деформитет, а то је да је Српска православна црква постала политички актер у Црној Гори. Постали су носиоци веома ретроградне идеологије. Нажалост, видим ту нешто веома слично клерикалном национализму, па чак и клерикалном фашизму. Имам веома свеже сећање на деведесете, када је Српска црква стигла пре војске. Ишли су истом путањом - прво црква, па војска и, на крају, одговорни су за геноцид у Сребреници. Црква је опасно оруђе у рукама ретроградног национализма и треба да усмеримо политичку одговорност и пажњу на њих ако желимо да отклонимо деструктивне силе, опасне за мир и стабилност на Западном Балкану'', оценио је Ђукановић.
Српска црква је, додаје, истовремено, блиско повезана са Руском православном црквом.
''Знамо у којој мери та црква ради у руском националном интересу. Мислим да су то све делићи велике слагалице која урушава европски систем вредности и друштва'', сматра Ђукановић
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести