Ђурђев: Србија не може извозити храну, морамо штитити државне и националне интересе

"Влада Републике Србије би требала да следи председникове упуте у вези забране извоза хране, јер у изузетно тешким кризним околностима које ће се тек појачати врхунски национални и државни интерес јесте да нико у Србији не сме остати гладан" - прокоментарисао је председник Српске лиге Александар Ђурђев изјаву председника Србије Александра Вучића да Србија тренутно није у стању да извози храну због све рапиднијег погоршања светске кризе изазване сукобима у Украјини.
aleksandar djurdjev, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ђурђев напомиње да је у првом периоду кризе било простора за извоз хране пре свега суседним земљама у региону, али да у овом тренутку то није могуће и да министарство пољопривреде и друга ресорна министарства морају то узети у обзир. Имамо најнижу инфлацију у региону и морамо је сачувати на колико-толико пристојном нивоу. Исто важи и за цену струје и енергената.

"Морамо бринути искључиво о интересима наше државе и народа, а не да будемо установа за давање социјалне и хуманитарне помоћи другима" - истакао је Ђурђев.

Председник Српске лиге је напоменуо да је ова криза по ко зна који пут показала да је његова партија била и више него у праву говорећи о томе да улагања у домаћу пољопривреду, домаћег произвођача и заштита српског села немају алтернативу.

"Упркос свему, морамо пронаћи начин да помогнемо и Србима у региону, који су доказали своју лојалност матици и који свих ових година доприносе томе да она буде јача и успешнија. Нисмо их оставили на цедилу у време корона кризе, нећемо ни сада" - закључио је Ђурђев.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести