Ђурђевић, Двери и Нада критиковале забрану прелета Лаврову

БЕОГРАД: Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски, као и Двери и коалиција Нада у одвојеним саопштењима, изразиле су незадовољство што су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија забраниле прелет министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову и тиме онемогућиле његову најављивану посету Београду.
s
Фото: Youtube Printscreen

Ђурђевић Стаменковски је оценила да је отказивање посете Лаврова штетно за Србију, да он, када је долазио у Србију, није постављао никакве ултиматуме, увек је пружао подршку за очување Косова и Метохије, утицао на многе земље да повуку признање Косова, лобирао да се гласа против Косова у УНЕСКУ…

Она је за ТВ К1 оценила и да се у случају Црне Горе и Северне Македоније, које су забраниле прелет авиону Лаврова, не ради о одлуци суверених држава, додајући да “чим је амерички естаблишмент имао потребу да нагласи да је то одлука суверених држава, јасно је да није реч о томе”.

Она је навела да су се и други европски државници, Емануел Макрон и Олаф Шолц, састајали са Владимиром Путином, а да се Србији спутавају дипломатски канали које има, додајући да Србија ни на који начин не треба да се сврстава када је у питању украјинска криза, и да је требало да будемо уздржани сваки пут пред органима Уједињених нација.

Потпредседник Двери Иван Костић је у саопштењу у понедељак оценио да је спречавање посете Лаврова “послења опомена” и порука да су земље ЕУ и НАТО у окружењу спремне да ураде све како би се Србија одрекла политичке и војне неутралности.

У данашњем саопштењу Двери наводе и да би требало отказати посету немачког канцелара Олафа Шолца, који ће, према најави, у петак доћи у Београд, наводећи да је у њему тренутно оличен “и европски тоталитаризам и поданичко спровођење политике САД у Европи”.

У коалицији НАДА називају "силеџијском" одлуку ЕУ и НАТО, а које су, како кажу, спровеле Бугарска, Северна Македонија и Црна Гора, додајући да тиме подижу “гвоздену завесу" у покушају да изолују Русију.

Један од лидера коалиције Нада, Војислав Михаиловић каже у саопштењу и да би Србија требало да упути дипломатску ноту земљама које су спровеле забрану прелета, јер је тај потез супротан добросуседским односима, али и да то неће покварити односе руског и српског народа.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести