Ђурић: Хејли тражи окончање мандата УНМИК, Србија против

БЕОГРАД: Представница САД у УН НИКИ Хејли затражила је испред администрације САД од генералног секретара УН "излазну стратегију" и окончање мандата УНМИК-а, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
EPA-EFE/MAGALI GIRARDIN
Фото: EPA-EFE/MAGALI GIRARDIN

Он је на ванредној конференцији за новинаре рекао да Србија сматра да је усвајање ове иницијативе "шамар мировним напорима" и повратак политици притисака.

"Србија ће се овој иницијативи супроставити свим аргументима. И правним и политичким", рекао је Ђурић.

Директор владине Канцеларије је навео да још ништа није решено, а поготову не питање статуса, као и да нису испуњени неки од главних задатака Резолуције 1244 Савета безбедности УН која је једини правни оквир.

"Иницијатива је утолико опаснија, јер долази у тренутку када привремене косовске институције покушавају да формирају војску Косова", навео је Ђурић.

Казао је да једини оквир за дијалог Београда и Приштине јесте привремени режим УН.

Ова иницијатива ће представљати охрабрење сепаратистима у Приштини да наставе са политиком дугих цеви, казао је Ђурић и додао да ће то допринети и наставку једностраног деловања у међународној заједници и да решење за односе Београда и Приштине не траже за преговарачким столом.


Вучић: Одлазак УНМИК-а довео би Србију у тешку позицију

Одлазак УНМИК са Косова, као и формирање војске Косова, довео би Србију у ужасно тешку позицију, поручио је председник Србије Александар Вучић и оценио, поводом писма Ники Хејли, да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава. 

Вучић је, коментаришући иницијативу одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да се УНМИК повуче с Косова, замолио САД да када доносе одлуке, које су можда у складу са њиховим интересима, размишљају и о интересима стабилности и миру на Западном Балкану.

"Зато што би одлазак УНМИК-а, као и формирање војске Косова, довео Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора ,ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу", рекао је Вучић.

Он је рекао да је очигледно да Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава. 
 


"Желим још једном да упозорим и подсетим да мандат мисије УН на КиМ (УНМИК) није испуњен и у још једном кључном сегменту, а то је повратак прогнаниох и расељених. Мисија УН на КиМ за ових 18 година још није испунила ниједан од својих главних задатака због којих је установљена, а то је повратак преко 200.000 протераних Срба и других неалбанаца са КиМ", навео је Ђурић.

Он је оценио да би повлачење мисије УН у овом тренутку представљало признање неуспеха и капитулацију у борби за остварење неких од кључних циљева због којих су и успостављене УН. 

Додао је да ће се о овоме обавити консултације и разговарати са пријатељима и партнерима Србије - сталним чланицама Савета безбедности УН, Русијом, Кином, као и с другим чланицама Савета безбедности УН.

На питање новинара како иде процедура у УН по том питању, односно да ли Савет безбедности може бити прескочен у доношењу таквих одлука, Ђурић је казао да ће Србија инсистирати да све иде кроз Савет безбедности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести