Ђурић: Хитно зауставити угрожавање Високих Дечана

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић захтева хитно заустављање угрожавања Високих Дечана и поштовање заштићене зоне манастира, те заустављање безакоња.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Ово није први пут да се покрећу и свечано отварају путарски радови у непосредном окружењу манастира Високи Дечани, што сведочи о програмској небризи привремених институција у Приштини за српску културну баштину на Косову и Метохији и увредљивом односу према верским осећањима српског народа", саопштио је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију очекује да представници међународне заједнице одлучно реагују и спрече безакоње у окружењу манастира, који је, подсећа, на Унесковој листи светске културне баштине.

"Овакво опхођење према бисеру српске и светске културе, не само да је антицивилизацијско, већ је противно чак и законима који важе у Приштини и одлукама тамошњег уставног суда", навео је Ђурић.

Српска листа осудила отварање пута у општини Дечане

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Чланови владе у Приштини присуствовали су данас церемонији отварања пута у општини Дечане, а Српска листа осудила је тај поступак јер се пут гради у зони манастира Високи Дечани, која је законом заштићено добро у оквиру кога је забрањено извођење оваквих радова.

"Српска листа осуђује овакво деловање званичника Владе којим се наставља са нелегалном градњом и позива представнике међународне заједнице да најхитније реагују и снагом свог ауторитета спрече ове нелегалне активности", наведено је у саопштењу.

Српска листа подсећа да је изградња овог пута илегална, и противна законима на снази, па и одлуци Уставног суда којом је одлучено да се манастиру Високи Дечани врати 24 хектара земље.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести