Ђурић о враћању 166. странице Мирослављевог Јеванђеља

МОСКВА, БЕОГРАД: Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је враћање 166. странице Мирослављевог Јеванђеља у Србију, као и потпуна рестаурација најстаријег српског књижевног споменика на ћирилици из XII века, прворазредни историјски и културни догађај за Србију.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

То ће додатно оснажити верску повезаност између Србије и Русије, изјавио је Ђурић за ТАСС.

Истргнута страница Мирослављевог Јеванђеља биће враћена Србији на основу споразума Београда и Москве који је посебним законом 13. јула потврдио и руски председник Владимир Путин, а заузврат ће Русији бити враћено седам вредних слика великог руског уметника Николаја Рериха.

Споразум о размени ових драгоцених споменика културе постигнут је током Путинове посете Београду у јануару 2019. године, а потписао га је руски премијер Дмитриј Медведев прошлог октобра током посете Србији.

О повратку Србији истргнуте 166. странице Мирослављевог Јеванђеља преговарало се деценијама, а Рерихове слике су једноставно нестале 1941. године све док их дописник ТАС-а није открио у Народном музеју у Београду.

Мирослављево Јеванђеље је наручио Мирослав Завидовић, брат Стефана Немање, а исписао га је ђакон Григорије крајем XИИ века, негде између 1180. и 1191. године.

Јеванђеље је касније доспело на Хиландар где га је 1845. године открио архимандрит Порфирије Успенски који и отргнуо страницу 166 и однео је у Русију где се и данас налази у Националној библиотеци у Санкт Петерсбургу и сматра се најбоље очуваним фрагментом целог рукописа.

Свет се променио због короне више него за 30 година

Свет се у последњих шест месеци променио више због пандемије корона вируса него у протеклих 30 година, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију и потпредседник Српске напредне странке.

Геополитички односи претрпели су драстичније промене због корона вируса у последњих седам-осам месеци, него у протеклих 20-30 година, рекао је Ђурић на међународном међупартијском округлом столу о безбедносној сарадњи усред пандемије корона вируса у организацији владајуће руске странке Јединствена Русија у Москви, пренео је ТАСС.

Видели смо велике промене које су утицале на економски и геополитички пејсаж, навео је Ђурић.

Према његовим речима, остаје да се види које ће земље бити највише погођене пандемијом, а које ће повећати свој економски капацитет.

У последњих неколико месеци, Русија и Кина су демонстрирале како организоване мере државе могу да помогну у борби против кризе, нагласио је Ђурић.

Они су унапредили своје међународне односе на принципима хуманизма и солидарности, показали су како да се боре против општег зла, рекао је Ђурић.

Према његовом мишљењу, Русија остаје један од стубова глобалне стабилности и међународног права.

Он је напоменуо да је руски председник Владимир Путин успео да учврсти положај Русије у свету и да одржи равнотежу снага у тешкој ситуацији.

Две земље (Русија и Кина) постале су острво стабилности у том хаосу, нагласио је Ђурић.

Србија ће са своје стране подржавати вредности засноване на принципима заједничког дома, а не расне нетрпељивости. Србија ће остати посвећена европском мултикултурализму и увек ћемо то промовисати у будућности, рекао је Ђурић.

Он је, такође, истакао да је пандемија погоршала опасну појаву као што је кампања ширења лажних вести која може дестабилизовати читаве државе.

Недавни догађаји у Београду су пример за то, приметио је Ђурић, мислећи на протесте против планова владе да поново уведе полицијски час због све већег броја случајева Ковид-19.

Он је истакао да ће Српска напредна странка увек подржавати Русију и Кину.

Ђурић је, такође, захвалио тим државама за помоћ коју су пружиле Србији у борби против епидемије корона вируса.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести