Ђурић: Важно да Срби на КиМ јединствено изађу на изборе 

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да је важно да се Срби са КиМ окупе око Српске листе и јединствено изађу на изборе 6. октобра.
marko djuric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Јако је значајно за Србе на КиМ да јединствено наступимо према Албанцима и према свима другима и због тога је Српска листа значајан инструмент државе Србије, Београда у сарадњи, комуникацији и борби за остваривање наших интереса на КиМ", рекао је Ђурић за РТС.

Он истиче да су избори прилика за Србе да осигурају чврсту позицију на КиМ и да спрече сценарио који би, каже, многи у Приштини желели да виде, а то је да Срби буду у више колона и да буду подељени.

"По њиховим прописима довољно је да само један посланик буде из неке групације коју су они протурили као српску и да онда и у Владу и на све друге позиције именују не људе које ће сарађивати и деловати у склопу политике државе Србије и сарађивати са Београдом, него да то буду људи који су у функцији Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија и свих осталих", рекао је Ђурић. 

Он је Србима на КиМ поручио да је Србија уз њих и да ће и током избора бити са Србима на КиМ.

Говорећи о последњем инциденту на КиМ, када је повређен малолетни младић, Ђурић каже да се брутални напади на Србе настављају, да им је циљ да се Срби застраше и прогоне, те упозорава да насиље мора одмах и најоштрије да се санкционише.

Каже да је напад на младића производ "шовинистичке мржње која се месецима пумпа у албанским медијима где су Срби означени као главне мете".

Истиче да Београд већ годинама стрпљиво и упорно упозорава представнике међународне заједнице и указује на чињеницу да је Мост на Ибру био поприште више од 900 упада и напада на већински српски насељени део Косовске Митровице.

"Кажемо им ако не желите да се у Косовској Митровици понови сценарио из Приштине, Ђаковице, Призрена, из средина где Срба више нема, немојте ни да размишљате о томе да намећете било каква решења која локална заједница не прихвата. Свако решење мора да буде искључиво у договору са Србима на КиМ", рекао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести