Ђурић: Влада одобрила додатни пакет за помоћ српском народу

КОСОВСКА МИТРОВИЦА:  Влада Србије је одобрила додатни пакет помоћи и подршке за српски народ на КиМ, пре свега за стамбено збрињавање, за развој пољопривреде, за даљи развој бањско-туристичког и лечилишног комплекса у Бањској, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.
Marko Djuric,Foto: Tanjug
Фото: Марко Ђурић,Фото: Танјуг

„Ова одлука Владе има за циљ да пошаље јасну поруку да нашем народу на КиМ и припада и опстанак и останак и будућност са жељом да поправимо услове животе, на начин који нам је доступан“, казао је Ђурић новинарима у северној Косовској Митровици, након што је обишао две стамбене зграде у Бошњачкој махали.

Зграде су намењене збрињавању младих брачних парова са децом и социјално угроженом становништву, имају по око хиљаду квадратних метара и по 12 станова, а изграђене су средствима Канцеларије за КиМ.

„Ове зграде које смо обишли су део великог програма подршке стамбеној изградњи на КиМ. У претходне четири године изградили смо заједно са нашим представницима на КиМ 888 стамбених јединица, а на јучерашњој седници смо одлучили да подржимо и додатну изградњу“, казао је Ђурић и додао да ће на северу КиМ изградити ове године још најмање четири такве зграде.

Када је реч о пољопривреди, пакет који је јуче одобрен подразумева петоструко више издвајања средстава за пољопривреду за српске средине на КиМ, казао је Ђурић и додао да ће се кроз програм подстицати и сточарство и ратарство и све оно што може да допринесе опстанку и одрживом економском боравку Срба у јужној покрајини.

Најавио је да ће у Косовској Митровици у другој половини маја месеца бити одржан велики бизнис форум, на којем ће, према његовим речима, учествовати неке од највећих српских компанија и најзначајнија имена српског бизниса, који ће бити охрабрени и финансијски и на друге начине од Србије да улажу у српске средине на КиМ.

„Очекујем да ће то бити додатни импулс економској одрживости српског народа на КиМ. Све то ће бити рађено са нашим представницима у привременим институцијама и свима онима који су спремни да помогну из других националних заједница и из међународне заједнице, јер је то нешто што је у интересу свих“, казао је Ђурић.

Ђурић: КиМ нас обично асоцира на проблеме,заборављамо лепоте

БАЊСКА:  Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас приликом обиласка Бањске пиваре и објекта у изградњи будућег комплекса "Рајска бања" да је Влада Србије на одобрила додатна средства за тај пројекат, који ће, поручио је, постати седиште туризма и развоја тог дела јужне покрајине.

У оквиру будућег бањског комплекса прошле године је завршен отворени базен, а ове године биће завршен и затворени део са савременим термалним купкама, спољни и унутрашњи базен с грејаном водом, сауне, лечилишта и визиторски центар.

Приметио је да кад се говори о КиМ обично се помињу проблеми и изазови свакодневице, а заборавља се колико природних лепота и споменика српске баштине има у јужној покрајини.

Обиласком пиваре у Бањској, иначе, Ђурић је завршио данашњу посету КиМ. 

Раније у току дана обишао је у Косовској Митровици две стамбене зграде у насељу Бошњачка махала које су намењене младим брачним паровима са децом и социјално угроженом становништву, а чију је изградњу финансирала владина Канцеларија за КиМ. 

Ђурић осудио напад на новинаре у северној Косовској Митровици

БАЊСКА:  Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оштро је осудио напад на новинаре Кошева и Радио Београда, који се догодио данас у северном делу Косовске Митровице, у Бошњачкој махали, након што је у он том насељу обишао две стамбене зграде.

До инцидента је дошло када су три младића, од којих је један говорио албански, добацивали и покушали да приђу колони у којој је био Ђурић, у чему их је у више наврата спречила полиција.

Младић је, према речима нападнутих новинарки, показивао шакама симбол орла, покушао да забрани новинарки Кошева да све то сними, а затим им и пришао и новинарки која је снимала унео се у камеру и одгурнуо је.Директор Канцеларије за КиМ навео је да је то показатељ да је политичка клима према Србима и слободном и објективном извештавању лоша, те да се неки људи осећају слободно да угрожавају и физички интегритет новинара.

"То шаље лошу поруку и представаља континуитет оне врсте понашања које смо могли да видимо 26. марта", рекао је Ђурић.Додао је да се "такви насилници и хулигани осећају ослобођено након што су видели да су и полицајци нападали новинаре".

Током данашње посете Ђурића Косовској Митровици и Бањској тај простор КиМ све време надлеће хеликоптер КФОР-а, а јаче полицијске снаге нису примећене.Ђурић је у северном делу Косовске Митровице обишао две стамбене зграде у Бошњачкој махали, које су намењене збрињавању младих брачних парова са децом и социјално угроженом становништву.

Затим је у Бањској обишао објекат у изградњи будућег комплекса "Рајска бања", као и пивару у том месту.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести