ДУШАН ЈАКОВЉЕВ: Симболи Војводине неће угрозити коалицију

На предстојећој седници покрајинског парламента, заказаној за уторак, посланици ЛСВ гласаће против Одлуке о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола Војводине.

Како је за „Дневник” појаснио потпредседник Скупштине Војводине и шеф посланичке групе ЛСВ Душан Јаковљев, лигаши нису подржали ни Статута АПВ после његовог усаглашавања са одлукама Уставног суда између осталог и зато што се у том новом тексту нашла и одредба о истицању „традиционалних симбола” Покрајине.

– Војводина има своје симболе од 22. јуна 2002, када је добила грб, и 27. фебруара 2004, када је изгласана застава АПВ. Када су у питању тзв. традиционални симболи, ЛСВ има резерву према њиховом избору. Наиме,  и 1848, када је установљена Српска Војводина, постојало је неколико предлога изгледа симбола, па је један понудио Стефан Радичевић, отац Бранка Радичевића, други партијарх Рајачић... Међутим, ниједан од њих на крају није усвојен. Стога је наш утисак да се сада до избор „традиционалних симбола”, који су практично идентични симболима Кнежевине Србије из 1835, дошло произвољно, на основу личног укуса предлагача, што је за ЛСВ апсолутно недовољно – наводи Јаковљев, узнапомену да Лиги није јасно ни зашто се у XXI веку инсистира на симболима који говоре о Војводини XIX века.

За Одлуку ће, међутим, гласати ДС и СВМ. Хоће ли се и то размимоилажење одразити на односе у владајућој војвођанској коалицији?
– Не видим ни један разлог да се то догоди.

На међусобне односе се, међутим, итекако одразио „случај Марта Такач”, јер су због њега на крају морали за исти сто сести Бојан Пајтић, Иштван Пастор и Ненад Чанак како се коалиција не би распала?
– Најпре, они воде разговоре о много важнијим стварима него што је оспоравање избора Марте Такач за директора „Војводинашума”. Јер, о том случају је Апелациони суд јасно рекао своје: она не може више да води то јавно предузеће јер је приликом пријављивала на јавни конкурс за место директора направила процедурални пропуст. При томе не могу а да не кажем да су „Војводинашуме”, које је она водила претходних десет година, међу ретким јавним предузећима која добро послују. Али на конкурсу је направљена грешка у корацима, суд је то констатовао и Покрајински секретаријат за пољопривреду морао је да именује вршиоца дужности директора предузећа до расписивања неког новог конкурса.
Међутим, то никако није централна тема сусрета председника ДС, СВМ и ЛСВ. Наиме, током припреме новембарске реконструкције Владе АПВ главна тема је, заправо,била како да покрајинску админстрацију учинимо што бољом. Нажалост, у тим разговорима није учествовао Савез војвођанских Мађара, али имам утисак да се, кроз ове састанке о којима говоримо, то надокнађује. У сваком случају, по окончању ових лидерских сесија, највероватније крајем следеће седмице, јавност ће бити информисана о томе шта ће све бити предузето да и Влада АПВ и покрајинска Скупштина повећају своју ефикасност, како бисмо до краја мандата урадили што је могуће више.

Дакле, не очекујете ванредне покрајинске изборе?
– Не…

Мирослав Стајић

Опширније читајте у штампаном издању Дневника од 15.3.2015.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести