Две трећине грађана верује да Вучића не може да угрози нико

БЕОГРАД: Грађани Србије верују "у боље сутра", чак две трећине њих, а исто толико њих, да би Александар Вучић на следећим парламентарним изборима однео победу, а тек један одсто да би победник била опозиција, показало је истраживање "Демостата" које је данас представљено јавности. 
Glavni istrazivač Demostata, Srećko Mihailović  Foto: demostat.rs
Фото: Главни истразивач Демостата, Срећко Михаиловић Фото: demostat.rs

Само 13 од 100 испитаника тврди да им је у овом моменту добро, а 87 од 100 има неку примедбу - при чему чак 65 одсто грађана мисли да ће ускоро бити боље, а једна петина, 22 одсто је потпуно песимистична и тврди како "нама може да буде само горе него што је сада". 

"То је заиста један оптимистичан налаз који говори о оптимизму грађана Србије", оцењује главни истразивач Демостата, Срећко Михаиловић. 

Све у свему, наводи Михаиловић, види се да доминира нада ка неком животу, што је добра основа за много шта, укључујући и за позицију постојеће власти, "из чега се види да је она успела да грађанима улије наду у бољитак". 

Два од три испитаника, 65 одсто, види се из истраживања, сматра да ће на следећим парламентарним изборима победити Вучић и СНС, "што не значи да су сви они који то мисле за владајућу партију", коментар је Михаиловића. 

Наиме, испитаници су одговарали на питање "ко може да угрози победу Вучића и напредњака на следећим парламентарним изборима" а одговори показују, додаје он, да грађани не виде неку партијску организацију и групацију која може да угрози Вучића.

Наиме, истраживање показује да опозициони Савез за Србију (СЗС) и Грађански блок 381 Саше Јанковића помиње тек сваки стоти испитаник, што значи да у победу опозиције на потенцијалним превременим парламентарним изборима верује тек један одсто испитаника.

На питање да ли треба разговарати или "замрзнути" проблем Косова док не дође боље време, грађани су у огромном проценту опредељени за преговоре, чак 79 одсто сматра да је боље разговарати, насупрот 12 процената оних који су за "замрзнути конфликт".

У истраживању се, када је реч о решењу косовског проблема, 61 одсто испитаника изјаснило да није за размену територија - Север Косова за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Сличан став грађани имају и када је у питању признање Косова у замену за прикључење Републике Српске Србији, па је тако 66 процената испитаних казало да се не слаже са идејом признања независности Косова, а да хипотетички Република Српска постане део Србије.

А чак 76 процената је против признања косовске независности у замену за улазак у ЕУ, док само осам посто испитаника подржава ту идеју. 

"То показује конфузију овог случаја, јер грађани Србије, иако су склони преговорима, нису спремни да поднесу жртве за Косово, и сви одговори кажу да нема замене прешевске долине за север, ништа суштински да се промени. То је прилично тврда позиција", рекао је Зоран Пановић, програмски директор Демостата.

Истраживање Демостата у форми телефонске анкете спроведено је од 8. до 17. октобра 2018. године на узорку од 1200 пунолетних грађана Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести