Михајловић Дверима: Само немојте ви о енергетској безбедности

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић рекла је да су бесмислене оптужбе Покрета “Двери” у вези с пројектом “Турски ток”, јер је управо енергетска безбедност Србије главни циљ Министарства рударства и енергетике.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Пре свега, Министарство рударства и енергетике дало је позитивно мишљење на поменути закон, и ничим није допринело да се у било ком сегменту овај пројекат успори. Напротив, покушавамо да убрзамо реализацију свих започетих пројеката у рударству и енергетици, и ту смо да помогнемо предузећима која воде пројекте да буду ефикаснија, како би испунили оно што им је држава поставила као задатак, што важи и за изградњу деонице гасовода “Турски ток” кроз Србију, навела је Михајловићева у саопштењу.

За енергетску безбедност Србије немојте бринути, него покушајте да се боље информишете и научите нешто о овој теми. А Влада Србије и Министарство рударства и енергетике урадиће све да Србија има довољно енергије и енергената, довољног квалитета, користећи све ресурсе и сарађујући са свима који могу да нам помогну да тај циљ остваримо, истакла је она.

И још једна ствар: немојте своје оптужбе које имају сасвим друге циљеве, увијати у тобожњу бригу за сарадњу Србије и Русије. Покушавали су и други да на тај начин сакрију своје праве интересе, па им није успело, поручила је Михајловићева.

Покрет Двери оптужио је раније данас Владу и министарку Зорану Михајловић да су повлачењем предлога Закона о давању гаранција за кредит „Србијагаса", угрозили наставак радова на пројекту „Турски ток", за шта је новац био намењен, а тиме и енергетску безбедност Србије.

Двери тврде да је циљ "напада" на „Србијагас" и неодобравање гаранције за кредит жеља за истискивањем руских партнера из области енергетике ради проналажења нових партнера у овој области, што доводе у везу с одредбама из Вашингтонског споразума, у коме се наводи да ће Србија „диверзификовати своје снабдевање енергијом".

Уз претпоставки да је, како наводе у саопштењу, немогуће да министарка Михајловић овако крупне одлуке доноси без сагласности председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, Двери закључују да ће се власт у Србији полако дистанцирати од сарадње с Русијом у области енергетике, што ће се сигурно негативно одразити на енергетску безбедност наше државе и наших грађана.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести