Еколошки активисти окончали блокаду више саобраћајница

БЕОГРАД: На неколико локација у Србији активисти еколошких удружења организовали су и ове суботе протестне блокаде саобраћајница на којима су поновљени захтеви да се објави све што је потписано са компанијом Рио тинто као и да се укине владина Уредба о просторном плану за пројекат "Јадар" у вези са екслоатацијом литијума.
2
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

Како јављају извештачи Танјуга, око сат времена био је блокиран ауто-пут у Београду и Ибарска магистрала у Прељини код Чачка, а од 13.00 до 15. 00 часова пут Шабац-Зворник код Лознице преко пута граничног прелаза Трбушница-Шепак.

Блокада је протекла мирно, али је рад граничног прелаза ка Босни и Херцеговни, односно Републици Српској, био обустављен.

Од 13.00 сати био је блокиран ауто пут у оба правца код моста Газела испред Сава центра, а протест је завршен око 14.20 када је саобраћај нормализован.

Како јавља извештач Тањуга, протест је прошао без инцидената осим краће вербалне расправе између једног возача и демонстраната.

Демонстранти су носили транспаренте "Не дамо Србију" и "Рио Тинто марш из Србије". Учесници протеста су пропустили ауто у којем се налазила беба и возила хитне помоћи.

Један од организатора, Александар Јовановић Цхута из Еколошког устанка рекао је да је основни захтев да се Рио тинто протера из Србије и да неће стати са блокадама док се то не догоди.

У Ужицу су демонстранти блокирали Ложионички мост, на путу Ужице-Златибор, а протест је завршен око 14.00 сати. Због смене туриста на златиборском путу формирале су се велике колоне возила.

Активисти еколошких удружења и данас су блокирали Ибарску магистралу у Прељини код Чачка.

У почетку су аутомобили преусмеравани споредних путевима, али су се убрзо формирале километарске колоне из оба правца. Окупљени су се разишли неколико минута пре 14 часова.

У неколико минута, дошло је до две чарке са возачима који су били блокирани. Један од њих, возач возила кикиндских регистарских ознака, изашао је из возила како би замолио окупљене да га пропусте јер су са њим била и мала деца. У том тренутку дошло до гурања са једним од окупљених на блокади, али након тога, присутни су пропустили возача.нти у Прељини и Шапцу.

Блокада моста у Шапцу трајала је око сат и по времена, а како јавља РТС, дошло је до инцидента када је један возач покушао да пробије блокаду.

Окуљени су га зауставили, а том приликом повређен је један од учесника протеста којег је, због бола у нози, превезла екипа Хитне помоћи.

Протест је без инцидената одржан и у Пожеги.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести