Економска сарадња у успону

Амбасадор Словеније у Србији Владимир Гаспарич разговарао је у Новом Саду с председником Покрајинске владе Игором Мировићем и градоначелником

Новог Сада Милошем Вучевићем.

Мировић и Гаспарич су се сагласили о томе да постоји простор да се додатно унапреди тренд развоја економске и привредне сарадње Србије и Војводине са Словенијом, а да је у обостраном интересу успостављање и јачање сарадња у областима туризма, посебно бањског, науке, културе, те технолошког развоја. Мировић је истакао да је Словенија један од најзначајнијих економско-трговинских партнера и инвеститора у АП Војводини, као и да постоје вишеструке могућности за јачање сарадње покрајине и Словеније. Он је рекао да на пословном плану постоји могућност за успостављање конструктивне сарадње између сајмова у Војводини и Словенији.

Амбасадор Владимир Гаспарич је рекао да Словенија подржава Србију у процесу приступања ЕУ, и додао да ће Словенија помоћи нашој земљи у преношењу искустава у области испуњавања услова ЕУ у преговарачком процесу.

Амбасадор Словеније разговарао је у Градској кући с градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, који је истакао да посете словеначких делегација Градској кући, у последњих неколико година, предњаче по учесталости у оквиру свих међународних контаката, и изразио наду да ће се тако квалитетна и интензивна сарадња наставити и у будућности.

Саговорници су посебно истакли континуирану саветодавну подршку коју Марибор пружа Новом Саду, односно културним посленицима који учествују у процесу кандидатуре града за Европску престоницу културе 2021. и Омладинску престоницу Европе 2019. године. У разговору о култури, саговорници су се осврнули на подршку коју Град континуирано пружа Друштву Словенаца у Новом Саду „Кредарица“ и предстојећем обележавању две деценије од његовог оснивања и успешног рада, које ће бити уприличено почетком наредне године.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести