Електронски гигант „Нидек“ долази у Нови Сад

Долазак јапанске команије „Нидек” у Нови Сад, којег је у четвртак најавио председник Србије Александар Вучић, изазвао је и реакције у покрајини и граду, те је истог дана председник Покрајинске владе Игор Мировић изнео одређене детаље у вези с тим, да би се данас огласио и новосадски градоначелник Милош Вучевић.
Sever4
Фото: Google/ Slike ©2020. CNES / Airbus, Maxar Technologies

Иако би коначни договор могао да падне наредне седмице, када највише руководство ове компаније долази у Србију на састанак са председником Вучићем и покрајинским званичницима, ипак не чуди узбуђење које је завладало, пошто се ради о компанији вредној 700 милиона евра, са око 117.000 запослених у свету, која прави електро-моторе за примену у свим сфермама индустрије, од роботике, компјутерске и видео опреме, кућних апарата, до аутомобилске индустрије и остварује годишњи промет од око 12,2 милијарде евра.

- Најавио сам да причамо с две компаније из две од три најразвијеније државе на свету, а реч је о Немачкој и Јапану. Увелико смо у преговорима за нову фабрику “Континентала” поред Развојног центра, који се налази у Пупиновој палати. Јуче је председик портврдио, ми више од годину дана водимо преговоре с “Нидеком” или “Најдеком”, јапанском фирмом која се бави ауто-мото компонентама, односно више компонената у производњи делова за аутомобиле. Мислим да ће следеће недеље у Нови Сад и Београд доћи висока делегација из Јапана. Они размишљају о инвестицији, а Нови Сад је један од потенцијалних градова у Европи. Није нам конкуренција ниједан град у Србији, у конкуренцији смо с градовима у другим европским државама. Држава, Покрајина и Град су дали озбиљну понуду и гаранције да желимо такву инвестицију у Новом Саду. Та инвестиција може да иде од пола милијарде до милијарду долара. Планирано је неколико хиљада запослених. Ако нам дођу “Континентал” и “Нидек” нећемо имати проблема са запошљавањем, а знате ли каква је то реклама за наш град и државу. Хвала и влади и председнику на помоћи - изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Фото: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић Фото: Танјуг/Ј. Пап

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, на свом инстаграму објавио је да би „Нидек” требало да дође у индустријску зону код Рафинерије, те да би требало да запосли више стотина људи. Он је појаснио да су први контакти са „Нидеком” успостављени на сајму у Минхену и да челници јапанске комапније након две године преговора долазе у Србију, након што их је председник Вучић у финишу преговора додатно заинтересовао за могућности инвестирања у Новом Саду.


Биће више производних дивизија

Иако су детаљи договора у назнакама, оно што смо незванично сазнали јесте да је „Нидек” заинтересован да се смести у радној зони „Север 4”, где се већ налазе „Лир” и БМТС. Наводно, јапанска компанија планира да заснује комплексну производњу, односно у Нови Сад би стигло више производних дивизија.


Директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ каже за „Дневник” да је до првог контакта са „Нидеком” дошло скоро случајно, када се Покрајинска влада и осам највећих градова из Војводине представљало на „Експо реал” сајму у Минхену 2017. године.

Фото: Никола Жежељ, фото: Дневник (Б. Лучић)

- Ми смо тамо представљали пројекте и локације за инвестирање, када нам је пришао консултант „Нидека”, иако им тада Србија није била у фокусу. По успостављању контакта, уследиле су две посете у јануару и јуну 2019. године, где им је домаћин био председник Покрајинске владе Игор Мировић да би се у октобру разговори наставили. Када су донели одлуку, представници „Нидека” у јулу ове године дошли су да обаве завршни преглед и суштини је највећи број детаља уговорен. Наредне недеље очекујемо круну договора - назначио је Жежељ.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести