ЕМАНУЕЛ ЖИОФРЕ ПОРУЧИО СРПСКИМ ВЛАСТИМА: Интензивирати реформе у свим областима

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, изјавио је данас да би Србија требало да интензивира реформе у свим областима.
1
Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Жиофре је тако одговорио на питање новинара да ли треба остварити значајан напредак у реформама како би се се завршиле до најављеног могиућег датума за проширење ЕУ - 2030. године.

„Да ли је ово довољно добро за брз напредак? Моја порука је да морамо да интензивирамо реформе у свим областима, можемо да урадимо боље и можемо да имамо бољи извештај идуће године”, рекао је Жиофре и додао да је потребно остварити напредак у реформама у свим областима.

Морамо да активирамо јавну расправу по том питању, како бисмо напредовали у овим реформама, нагласио је он.

Напоменуо је да у ЕУ знају да у Србији постоји фрустрација због темпа приступања ЕУ.

„Али да бисмо је превазишли, једноставан је одговор - морамо више да радимо. И моја порука будућој влади и скупштини јесте - имате основну линију, али није довољна ако желите да будете амбициозни и убрзате процес заснован на заслугама”, рекао је Жиофре.

Каже да ће по питању средства предвиђених Планом раста за земље Западног Балкана, ЕУ применити исто што је и са својим чланицама после пандемије ковида, када је скупила новац на тржишту и условила давање тог новца реализацијом унапред договорених реформи.

„Исто ћемо радити и са нашим партнерима на Западног Балкана. Мораћемо да саставимо реформску агенду и већ за пар недеља ћемо имати први састанак да дефинишемо списак реформи. Договорићемо се о реформској агенди и плаћања ће се вршити након процене да ли су те реформе постинуте, биће 'екс пост'. Биће нам потребан посебан правни оквир и посебан финансијски инструмент”, навео је Жиофре.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести