Енгел и Вокер критиковали рад Специјалног суда

ПРИШТИНА: На најновије догађаје у Приштини реаговали су амерички конгресмен Елиот Енгел и бивши амбасадор ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер, познати по својој наклоности ка тзв. Косову, који су критиковали рад Специјалног суда у Хагу.
pristina
Фото: Tanjug/S.Radovanović, ilustracija

Енгел, председавајући Одбора за спољне послове у Представничком дому и познати лобиста Приштине, рекао је да ће од америчког Стејт департмента и Министарства правде тражити да прати рад Специјалног суда и предложити им да прекину сарадњу са њим уколико се утврди да он циља људе на основу њихове етничке припадности, преноси приштинска Коха не наводећи где је то Енгел рекао.

Енгел је додао и да ће амерички Конгрес помно надгледати рад Суда како би се осигурало да поштује закон.

"Желим да изразим озбиљну забринутост због тога како је суд извршио свој мандат. Статус који има Специјални суд није га ограничио на бављење само Албанцима. На несрећу, овај суд делује као етнички суд - који гони само Албанце за које се тврди да су починили злочине", тврди Енгел, а преноси приштинска Газета експрес.

О данашњим дешавањима огласио се још један пријатељ тзв. Косова, бивши амбасадор ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер, који је изразио забринутост након што је Специјални суд потврдио оптужнице против четворице бивших лидера тзв. ОВК, преноси РТК.

Он је казао и да је данас тужан дан за грађане Косова и додао да потчињени Слободану Милошевићу који су починили злочине на Косову, сада заузимају важне руководеће положаје у Србији и не суди им се.

"Већ сам рекао, нисам обожавалац Специјалног тужилаштва. Прошло је већ пет година и већ имамо низ оптужница. Седам или осам лидера ОВК оптужено је док на важним положајима у Србији постоје званичници који су починили злочине и немају оптужнице. За мене то није уравнотежен процес у смислу кажњавања и гоњења", рекао је Вокер.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести