ЕП: Фокус на фер извештавању јавних емитера у Србији

БРИСЕЛ: Европски парламент пренео је данас, поводом друге рунде Међупартијског дијалога о поправљању изборних услова у Србији, изјаву шефице Делегације за односе са Србијом Тање Фајон, која позива власт у Србији да испуни обавезе, а опозицију да се врати у Парламент.
evropski parlament, pixabay
Фото: Pixabay

Позивамо владајућу коалицију да не троши више време на дискусије и да почне са применом. Да би дошли до успеха, позивамо и опозицију да се врати у парламент и ангажује у дијалогу као би власт држала одговорном за испуњавње преузетих обавеза, наводи Фајон, саопштио је ЕП.

Европски парламент у саопштењу такође наводи да су учесници Међупартисјког дијалога, одржаног 14 и 15. новембра у Београду, позвали на пуно испуњавање већ зацртаних обавеза, као и на додатне иницијативе у циљу поправљања услова за одржавње парламентарних избора у Србији у складу са препорукама Европске комисије и ОЕБС.

Учесници дијалога позвали су на хитне конкретне акције, како би се одговорило на забринутости због укупног медијског окружења, стоји у саопштењу ЕП.

У саопштењу се наводи инсистирање учесника Дијалога на ”пуном саставу РЕМ, укључујући формулу 3+1”, а приоритет се ставља на ”гаранцију праведног приступа и извештавања јавних емитера”.

Истовремено, све државне институције се позивају да ”испуне своје обавезе и примењују највише стандарде у транспарентности свог рада. ”

У заједничком саопштењу представника Европског парламента и председнице Скупштине Србије, пренетом на сајту ЕП, наводи се да је председница Скупштине Маја Гојковић нагласила важност парламента као места где се разговара о ”неопходим реформама за побољшање услова за подржавање парлементарних избора у Србији.”

Додаје се да је Гојковић ”поздравила подршку” Европског парламента у одржавању Међупартисјког дијалога као и дугогодишњи рад Европског парламента са Скупштином Србије и на ЕУ путу Србије.

Известилац за Србију у ЕП Владимир Билчик је, како се наводи у саопштењу, оценио да је направлљен ”ограничен напредак” између две рунде дијалога и да ”власт и опозиција морају да напредују у односу на почетне позиције”.

Чујемо да постоје озбиљне фрустрације када је реч о недостатку поверења и да нешто битно мора да се догоди како би се изградило поверење широм политичког спектра, а грађанима показао истински напор у побољшању услова пред изборе, наводи Билчик.

Известилац ЕП за Србију додаје да је у ”продуктивном” састанку са председником Србије Александром Вучићем договорено именовање нових представника РЕМ по принципу 3+1, усвајање нових регулатива на основама најбољих европских пракси за јавне емитере, што би обезбедило фер приступ и извештавња за време изборне кампање, као и успостављање Надзорног одбора у Скупштини Србије који би надгледаопримену свих обавеза везаних за изборе.

Ови кораци и обавезе би требало да буду испуњени пре нове рунде дијалога, заклучио је Билчик.

Трећа рунда Међупартијског дијалога о побољшању изборних услова за парламентарне изборе у Србији заказана је за 12 и 13. децембар у Београду.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести