ЕП још без датума о званичном почетку међустраначког дијалога

БРИСЕЛ: У Европском парламенту за Танјуг кажу би до краја маја требало да се заврше одвојени састанци са свим учесницима међустраначког дијалога у Србији, а да ће они прво почети са парлементарним групама Народне скупштине Србије.
Skupština Srbije, štrajkači gladju Foto: Tanjug: video
Фото: Танјуг: видео

Међутим, када ће друга фаза дијалога и званично почети није још јасно обзиром на констатцију ”још нема утврђених планова” за оно што долази након маја.

Поводом писања домаћих медија о наводном одбијању дела опозиције, који је бојкотовао изборе у Србији, да се са званичним дијалогом крене ”тек након летњих одмора”, како је наводно тражио ЕП, у Бриселу поручују да они нису ни правили радни оквир са септембар.

”То је сувише далеко за наше планове” кажу извори Танјуг у ЕП.

Извори из Европског пареламента за Танјуг наводе да се након договорене ”припремне фазе”, у наредне две недеље, очекују одвојени састанци европских парламентарца, прво са парлементарним групама Народне скупштине Србије.

”Након тога ћемо разговарати са представницма опозиције која је ван Скупштине. Следе консулатције са представницима власти, РЕМ-а, РТС-а итд. То би све требало да се заврши до краја маја. За период после тога нисмо још правили планове”, објашњавају у ЕП постојећи распоред.

У ЕП нису желели да коментаришу досадашње контаке са учесницима дијалога у Србији, као и евентуални захтев дела опозиције, предвођене Странком слободе и правде и Народном странком, да се са звананичним дијалогом крене до краја маја.

Ипак закључују да се од јуна очекује могућност одржавања физичких састанка и посете европских парламентарца Србији.

”Од јуна би Европски парламент могао да укине рестрикције на путовања. Чим се то догоди биће омогућено и одржавање физичких састанка. До тада одржавамо видео консулатције”, наводе у Европском парлементу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести