Епархија: СПЦ НЕ ШВЕРЦУЈЕ ОРУЖЈЕ, опасне изјаве УГРОЖАВАЈУ СРБЕ НА КИМ

ГРАЧАНИЦА: Епархија рашко-призренска саопштила је вечерас да је дубоко забринута због данас објављене изјаве посланице британског парламента Алише Кернс, која је у току свог излагања у парламенту директно оптужила Српску православну цркву, и затражила од КФОР-а да се оптужбе Кернсове под хитно провере.
gracanica
Фото: vojvodina.gov.rs

Како наводе из Епархије рашко-призренске, Кернс тврди да се оружије шверцује преко административних прелаза из Србије у православне цркве на КиМ колима хитне помоћи.

Из Епархије наводе да реч о веома опасној оптужби која криминализује Српску православну цркву и коју поједини приштински медији већ користе са циљем ширења верске и етничке мржње, што директно угрожава српско свештенство, монаштво и верске објекте.

''Епархија рашко-призренска Српске православне цркве је својим деловањем и изјавама у последњих 30 година, пре и после оружаног конфликта на Косову и Метохији, веома јасно била и остала против било каквог насиља, јер је оно супротно основним еванђелским принципима и мисији Цркве. Зато и овим поводом жели да поступи са пуном озбиљношћу и одговорношћу'', наводи се у саопштењу.

Додаје се да Епархија инсистира да се оптужбе Кернс хитно провере.

''Зато тражимо овим саопштењем јавно од мисије КФОР-а при којој је била поменута британска јединица (Роyал фусилиерс) да јавности саопште да ли могу да потврде наводе британске посланице, јер је немогуће да британски војници КФОР-а имају ове информације, а не саопште их својим надређеним структурама у команди КФОР-а. Уколико би се ове тврдње показале као истините, црквена лица за која се докаже да су евентуално умешана у злоупотребу објеката СПЦ и црквене службе за наводно преношење или складиштење оружја, сносиће најстрожије црквене казне и неће моћи да наставе своју јавну службу'', наводи се у саопштењу.

У случају да КФОР, како се додаје, не може да потврди истинитост ових тврдњи, Епархија рашко-призренска тражиће преко британске амбасаде у Приштини извињење поменуте посланице због запаљиве и нетачне изјаве која има озбиљне последице.

''Епархија рашко-призренска не жели на било који начин да ове тврдње гђе. Алише Кернс о СПЦ на Косову и Метохији остану на нивоу клевета и постану средство за наметање колективне кривице нашој Цркви, и зато оне што пре морају бити испитане и одговорни за евентуална кривична дела или ширење лажних информација јавно именовани, а јавност о свему буде обавештена, јер поменуте оптужбе у протовном представљају акт ширења верске нетрпељивости, и представљају директан позив за насиље против наше Цркве која је годинама изложена физичким нападима, разним клеветама и другим облицима дискриминације на Косову и Метохији'', додаје се у саопштењу.

Британска посланица и председница Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс оптужила је Српску православну цркву да учествује у шверцовању оружја из Србије на КиМ.

Приштински медији су данас објавили и да се Кернс недавно у Лондону састала са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести