Епископ: Исход унутрашњег дијалога о КиМ биће разногласје

БЕОГРАД: Исход такозваног унутрашњег дијалога о Косову и Метохији биће као и досадашњи ток - разногласје, а државно руковдство ће морати озбиљно да узме у обзир већински став Срба, рекао је епископ бачки Иринеј, истичући да не верује да би српски народ погазио свој идентитет формиран на КиМ.
episkop irinej
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Исход ће бити као и досадашњи ток - разногласје. Али већ сада се да видети шта заступа већина Срба. Стога сматрам да ће државно руководство морати да озбиљно узме у обзир већински став српског народа. Лично не верујем да наш народ  може да погази само своје биће, свој идентитет, и његов извор формиран на Косову и Метохији и нормиран као косовски завет, духовна вертикала и историјска самосвест, рекао је он у интервјуу за данашње „Новости“.

Епископ Иринеј је истакао да је изјава партријарха српског Иринеја у руској православној цркви да „очекујемо помоћ господа, али и наше братске Русије, да сачувамо нашу свету земљу Косово и Метохију“ наишла на изузетно добар пријем.

Подсећам на антологијске изјаве руских црквених и државних челника да они нас Србе неће издати осим у случају да ми само себе издамо и да неће пропустити Тачијеву лажну државицу у Уједињене нације осим у случају да то ми претходно омогућимо пристанком на ултиматум САД и ЕУ, па ма то било и у увијеној форми „обавезујућег споразума“ двеју страна да неће једна другу ометати на путу у међународне организације", истакао је епископ.

Говорећи о српском црквеном благу на КиМ рекао је „оно што у међувремену није уништено, сада је безбедно“.

На питање какав исход очекује када је реч о тумачењу улоге кардинала Алојзија Степинца у Другом светском рату и његовој евентуалној канонизацији, епископ Иринеј је подсетио да је свака страна остала на својим позицијама.

Као што је познато, свака страна - наша српска, православна и она друга, хрватска, римокатоличка - остала је, током и после дијалога на својим позицијама. Чињеница да се хрватски политичари толико уплићу у то питање и да се упињу да у Ватикану „лобирају“ за канонизацију Степинца довољно говори о природи и намени читавог пројекта Степинац, рекао је он.

Истакао је да „ћемо видети“ коначан резултат.

Какав ће бити исход то заиста не могу да знам. Али једно знам: Данашњи папа другачије схвата цркву него каптолска средина у Загребу или пак бискупска већина у Хрватској. Уосталом, и у Хрватској се чују многи трезвени и опомињући гласови. Видећемо, рекао је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести