Ердоган завршио посету, Вучић га испратио на аеродрому 

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић испратио је вечерас на Аеродрому Никола Тесла председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који је био у вишедневној посети Србији.
Vucic-Erdogan N. Pazar/Tanjug
Фото: Tanjug

Ердоган је на београдски аеродром стигао хеликоптером, где га је дочекао председник Србије. 

Они су заједно прошли кроз шпалир гарде Војске Србије, а након тога су се поздравили и турски председник је са члановима делегације ушао у авион, који је полетео за Турску.

Председника Турске и делегацију испратио је и један број чланова Владе Србије.

У претходна два дана, Вучић и Ердоган имали су више сусрета, што званичних, што неформалних, током посете потписано је 16 споразума, а два председника су данас обишла и Нови Пазар.

Агенције: После деценија неповерења, бољи односи БГ и Анкаре

БЕОГРАД: Западне агенције преносе да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган срдачно дочекан приликом посете Србији и констатују да су односи Београда и Анкаре побољшали последњих година након вишедеценијског неповерења и да две земље стреме ка повећању трговинске сарадње. 

"Утицај Турске већ је снажан међу муслиманима у Босни, Албанији и на Косову, али Србија, већински насељена православним хришћанима, много је ближа Русији. Ипак, Београд и Анкара, које желе да се придруже ЕУ али су фрустриране слабим темпом напретка, стреме да повећају трговинску сарадњу", наводи Ројтерс. 

Агенција тврди да се Ердоган нада се да ће повећати економски и културни утицај Турске на Балкану, у време повећаних напетости између Анкаре са ЕУ и САД, и подсећа да је регион Балкана вековима био део Османског царства. 

Ердоган је, додаје, рекао да ће Турска финансирати изградњу пута који повезује Санџак са Сарајевом, реконструисати купатило из доба Османског царства и изградити мост у Новом Пазару. 

У Београду је обећао и допремање гаса и турске инвестиције за Балкан и потписао споразуме са Вучићем како би проширио споразум о слободној трговини, истиче агенција. 

Турска себе види као бранитеља муслимана кроз историју широм Балкана, указује Ројтерс. 

АП подсећа да је Турска подржавала босанске муслимане током рата 1990-их година, као да је је у Рашкој области у којој већина становништва пре сматра својом отаџбином БиХ или Турску, него Србију, ситуација остала мирна, али напета током година. 

"Односи између Србије и Турске побољсали су се последњих година након вишедеценијског неповерења између две земље", оцењује АП напомињући да је Србија скоро 500 година била под владавином Османског царства. 

Америчка агенција истиче да је хиљаде људи махало турским и српским заставама на улицама Новог Пазара, где је Ердоган боравио у посети са српским председником Александром Вучићем. 

Напомиње да је Ердоган похвалио Вучића због тога што му је пружио подршку током неуспелог покушаја војног пуча у Турској прошле године.

Ројтерс наводи да су окупљени узвикивали "Алаху Акбар" (Бог је највећи), а да је на једном великом транспаренту писало "Добродошао султане" уз потпис "унуци Отоманског царства".

АП, такође, тврди да је на једном транспаренту у Новом Пазару приказан муслимански свештаник који живи у САД Фетулах Гулен, кога Анкара сматра одговорним за тај покушај пуча, у затворској униформи. 

У свом говору, указује та агенција, Ердоган је позвао да се "крвава прошлост Балкана" замени јединством међу бројним државама у региону и поручио да Турска и Србија деле заједничке ставове. 

"Осећали смо се као код куће током посет Србији. Очуваћемо наше пријатељство", преноси АП Ердоганову изјаву.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести