Ескобар: Споразум је о нормализацији, не о признању

БЕОГРАД: Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да је европски предлог за нормализацију односа Београда и Приштине, споразум о нормализацији односа, а не о међусобном признању.
Gabriel Eskobar/state.gov
Фото: state.gov/Gabriel Eskobar

На конференцији за новинаре у Амбасади САД, након дводневне посете Београду током које је разговорао са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, Ескобар је рекао да су његова очекивања да ће два лидера моћи да чују један другога.

Они треба да разговарају како да се иде даље ка потписивању споразума. Да размишљају како да се превазиђу препреке и да са тог састанка изађу схвативши да ће се то наставити док то не решимо. Наша очекивања су споразум о нормализацији односа, а не о међусобном призњању, поручио је Ескобар.

Додао је да је америчка позиција да је Косово независна земља са територијалним интегритетом и суверенитетом и да верују да би међусобно признање било од користи за цео регион.

Што се тиче чланства Косова у УН, мислим да би то донело бржу интеграцију у ЕУ не само Косова и Србије, већ и целог региона. Циљамо процесе који ће цео регион приближити Европи, истакао је Ескобар.

Желели бисмо да се Срби врате у косовоске институције

Ескобар је поручио на конференцији за новинаре да би волео да се Срби на Косову и Метохији врате у све косовске институције.

Желели бисмо да Срби учествују одмах у свим заједничким институцијама. Ја желим од њих директно да чујем шта им је потребно, рекао је Ескобар.

Истакао је да је његов став не само да Срби учествују 23. априла на косовским изборима као кандидати, већ да се врате и, како је рекао,  наставници, судије, полицајци и остали и да учествују у косовским институцијама.

Желео бих да видим шта ми на састанку (18. марта) у Охриду можемо учинити да до тога дође, додао је Ескобар.

Најбитнија карактеристика ЗБ су економске могућности

Западни Балкан је најбрже растући део Европе и у овом веку може постати лидер у најважнијим секторима привреде, изјавио је данас у Београду заменик помоћника државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан.

Рекао сам више пута да је најзначајнија карактерстика Западног Балкана економске могућности, овај део Европе је најбрже растући. Виђен је да у 21. веку буде лидер у обновљивој енергији, ИТ индустрији, транспорту, свим секторима који ће за Европу бити најважнији, истакао је  Ескобар, у одговору на питање како би се спроводио европски предлог споразума за нормализацију односа Београда и Приштине и како би допринео грађанима и Србије и КиМ.

Он је то изјавио на конференцији за штампу у Амбасади САД, након дводневне посете Београду, током које је разговорао са председником Србије Александром Вуццицхем и премијерком Аном Брнабић.

Ескобар је објаснио да неки људи не верују у Западни Балкан, већ верују у рат и конфилкте, чак неки људи мисле да ће у децембру доћи до новог рата али регион много обећава и то је најзначајнији исход, боља инвестиоциона клима. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести