ЕУ на Западном Балкану "пуца себи у ногу"

БРИСЕЛ: Ако Европска унија остави вакуум на Западном Балкану, у тај вакуум ће из геостратешких разлога улетети друге силе које не деле демократске вредности ЕУ, оценио је државни секретар за Европу у министарству спољних послова Немачке, Михаел Рот.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com
Додаје да ако ЕУ не одржи реч и због тога ојачају националистичке и популистичке снаге у региону, онда ће то имати последице по безбедност и стабилност ЕУ.
 
"Пуцамо себи у ногу. Свако даље оклевање ЕУ схватиће се као слабост у свету у којем јачају ауторитарни а демократија се све више потискује", рекао је Рот.
 
Ханделсблат напомиње да се силе попут Русије, Кине и Турске интересују за регион, а да у Бриселу и Берлину страхују да би политички и економски интереси сила изван ЕУ могли још више да успоре ионако дуг пут до веће владавине права, демократије и прекограничне сарадње.
 
Рот не крије да је разочаран што током немачког председавања ЕУ није било помака у евроинтеграцијама на Западном Балкану.
 
"Хитно нам требају позитивни сигнали за Западни Балкан. У игри није ништа мање до наша веродостојност", рекао је Рот и додао: "Морамо да се активирамо. Јер мир, регионална стабилност на Западном Балкану су од кључног стратешког значаја за целу Европу и за непосредно суседство",
 
Уверен је да ће ЕУ током председавања Португалије у првој половини године направити нове кораке и коначно одржати прве међувладине конференције са Северном Македонијом и Албанијом које су више пута одлагане.
 
"Португалија је свесна значаја Балкана за стабилност целе Европе. Верујем да ће Португалија унапредити процес приступања", рекао је Рот.
 
Немачки политичар сматра и да млади напуштају регион јер не виде перспективу оцењујући да је то трагедија за балканске земље којима, додаје, већ данас фале лекари, медицинске сестре, стручњаци и инжењери.
 
Подсећа да је ЕУ помогла балканским земљама са 3,3 милијарде евра у борби против пандемије корона вируса, као и да је најављен инвестициони пакет вредан девет милијарди евра. Такође, кад је реч о вакцинама Западни Балкан може да се ослони на европску солидарност, каже Рот.
 
Ипак, та велика солидарност и подршка Европске уније нису увек примећени.
 
"ЕУ мора да буде присутнија у емоцитивној перцепцији људи и то не зато да бисмо себе тапшали по рамену. Коначно, Европа мора да се сама наметне у системској конкуренцији са ауторитарним силама које ће се у противном усидрити усред Европе", закључио је Рот.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести