Фабрици: Инвестициони план ЕУ за Западни Балкан мост који повезује

БЕОГРАД: Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је данас да је економски инвестициони план ЕУ за Западни Балкан механизам који ће омогучити повезивање са Унијом и опоравак региона.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici Foto: Tanjug/video
Фото: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици Фото: Танјуг/видео

Фабрици је на пленарној седници Националног конвента о ЕУ нагласио да је инвестициони план ЕУ за регион заправо мост који повезују са ЕУ, те је подсетио да ће ЕУ одвојити 720 милијарде евра како би подигла своју економију од последица пандемије.

Када је реч о данашњем догађају у организацији Националног конвента о ЕУ Фабрици је истакао да је ово први пут у низу година да се на пленарни начин расправља.

“Ово је нешто што треба поздравити и сутра ћу то представити у Комитету за европске интеграције у свом извештају”, нагласио је Фабрици и додао је да је посебно позитиван елемент то што Народна скупштина Србије има у плану да ради на наставку међупартијског дијалога који је понудио Европски парламент.

Нагласио је да су владавина права речи који су кључни, те да је важно што се о томе дискутовало, као и да је циљ да то буде реалност.

“Такође сматрам да је битно што је порука премијерке Ане Брнабић била да се ради на томе, да је фокус на томе и наравно реализација је најважна”, указује Фабрици.

Додаје да је било речи и о новој методологију ЕУ за коју, како је навео, Европска комисија мора да објасни како ће она бити спроведена, поготово у случају Северне Македоније и Албаније, те да је време да то комисија разјасни.

“Државе чланице ЕУ су веома фокусиране на спровођење реформи на терену и на основу тога методологија ЕУ треба да помаже у том процесу”, нагласио је Фабрици.

Он је такође подсетио на значај питања животне средине, те је подсетио да се земље ЕУ тим питањем баве још од седамдесетих, без обзира да ли је реч о десним или левим политичким опцијама.

“Добро је што се и Влада Србије бави животном средином, јер је то питање повезано и са енергетским сектором, а истовремено да би се обезбедио такозвани зелени раст”, казао је Фабрици и закључио да ће привредни раст Европе бити зелени, те да ће и економски раст Србије ићи у истом смеру.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести