Фабрици: Планови ЕУ са Србијом нису нарушени пандемијом

БЕОГРАД: Иако је у овој години било доста непредвиђених догађаја, проширење ЕУ није сишло са нашег радара и наши планови са Србијом нису нарушени пандемијом, изјавио је данас шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

"Наши планови са Србијом нису нарушени пандемијом, иако је нова Влада Србије, чини се, фрустрирана зато што у овој години није отворено ни једно ново поглавље. То је тако и због тога што у ЕУ не постоји сагласност о том питању", рекао је Фабрици.

Говорећи на панелу "Од Немачке до Португала, предводење Уније у тешким временима", Фабрици је подсетио да ЕУ на сваких шест месеци прави процену остварених резултата и изразио очекивање да ће нова српска влада у првим месецима следеће године демонстрирати да може да прикаже конкретне резултате.

"Поручио бих да останите смирени и наставите са радом. У нашем извештају ми смо указали где видимо проблеме, а где сматрамо да се ствари померају у позитивном правцу. Постигнути су резултати у економији, задовољни смо отпорношћу српске привреде у овим тешким временима, али на пример, на пољу заштите жвотне средине, очекујемо много више", поручио је Фабрици.

Он је нагласио да је проширење витално питање и за ЕУ и поручио да влада Србије мора да настави са рефомама, али да ЕУ мора да награди Србију за добре резултате - када их буде.

"Комисија је помагала да се помоћ ЕУ благовремено пружи свим земљама западног Балкана, како би све државе могле синхронизовано да напредују у периоду велике здравствене кризе и опорављају се у корак са ЕУ од последица пандемије", навео је шеф делегације ЕУ у Србији.

Фабрици је казао да је 2020. година била пуна непредвиђених догађаја и искушења, али да се не може рећи да у датим околностима крај ове године није успешан.

Подсетио је да је у 2020. остварен један од кључних, великих циљева - усвојен је план да се у ЕУ, у наредних седам година, смањи емисија штетних гасова, а непосредно пред крај године стигле су и добре вести о вакцини против ковида-19.

Срђан Мајсторовић, председник Управног одбора ЦЕП, недостатак напретка у придруживању Србије ЕУ види у томе што су изостали конкретни резултати на пољу владавине права, али у томе што је превише времена, пуна четири месеца, било потребно да се формира влада, а то време је могло корисније да се искористи.

"Да није било таквих кашњења Србија би можда отворила још неко поглавље, али све у свему није било динамичног одговора српске стране. Ова влада је нова, чули смо многа обећања, али потребни су видљиви резултати да би се доказало да је влада у стању да убрза процес реформи и демонстрира да је у стању да убеди европске партнере у исправност, ефикасност и стабилност тих реформи", закључио је Мајсторовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести