Фабрици поздравио одлуку Владе Србије о амбасадору Црне Горе

БЕОГРАД: Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици данас је, у разговору са министром спољних послова Николом Селаковићем, поздравио одлуку Владе Србије о повлачењу одлуке о протеривању амбасадора Црне Горе.
fabrici
Фото: Tanjug/ T. Valič

Фабрици је оценио да се овом одлуком смирују тензије и чува дијалог у односима са Црном Гором, саопштено је из Министарства спољних послова.

Селаковић је у разговору истакао да је пуноправно чланство у Европској унији један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије.

Као спољнополитички приоритет навео је и регионалну сарадњу и истакао да иницијативе попут „мини шенгена“ могу, кроз економску сарадњу, да релаксирају политичке односе у региону.

Када је реч о нормализацији односа са Приштином, Селаковић је истакао да се Србија залаже за дијалог и компромис, уз примену договора постигнутих пре седам и по година, попут оних о Заједници српских општина.

Сем Фабрици је подсетио да је Србија већ важан партнер у заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици и да пружа драгоцен допринос мисијама и операцијама ЕУ.

Охрабрио је Србију да настави да активно ради на регионалној сарадњи и добросуседским односима.

„Поштовање добросуседских односа и регионална сарадња су камен темељац процеса проширења ЕУ“, истакао је Фабрици.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести