ЕУ ОПОМИЊЕ СВОГ ПРЕДСТАВНИКА: Шмит своја овлашћења треба да користи само као последњу меру

БРИСЕЛ: Високи представник у БиХ Кристијан Шмит требало би да користи своја извршна овлашћења само као последњу меру против непоправљивих незаконитих аката, саопштено је вечерас из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) поводом одлуке Шмита о наметању измена Изборног закона БиХ.
kristijan smit YT
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу ЕЕАС се наводи и да се од власти у БиХ очекује да спроведу потребне реформе како би осигурале да се избори спроведу у складу са европским стандардима, и то применом препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР), као и релевантних препорука Венецијанске комисије.

Очекује се да власти осигурају транспарентност финансирања политичких партија.

''Европска унија снажно препоручује да Парламент БиХ преузме одговорност и усвоји те реформе, као што су се лидери државне коалиције обавезали да то ураде на време за имплементацију током октобарских општинских избора'', наводи се у саопштењу.

Саопштено је да је опсежан међународни надзор неспојив са европском будућношћу БиХ и да се очекује од свих актера да се понашају одговорно и покажу уздржаност у наредном периоду.

''Након одлуке Европског савета да отвори приступне преговоре, ЕУ ће наставити да ради са властима БиХ на напредовању на европском путу'', додаје се у саопштењу.

Шмит, који у Републици Српској није признат, саопштио је раније данас одлуку о наметању измена Изборног закона и додао да то ради зарад свих грађана БиХ.

Објављујући своју одлуку, Шмит је рекао да је то у складу са његовим мандатом.

Према његовим речима, измене, између осталог, подразумевају да Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) именује председнике бирачких одбора, увођење скенера и видеонадзора.

Додао је да ниједна земља не може бити чланица ЕУ ако не прихвати правне документе ЕУ, те да одлуку о томе доноси ЕУ, а не домаћи политичари.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести