ЕУ релаксирала извоз заштитне опреме у земље Западног Балкана

БРИСЕЛ: Европска комисија уз консултације са земљма чланицама изузеће земље Западног Балкана из система који захтева дозволе за извоз заштитне медицинске опреме.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com
Нова уредба ступиће на снагу 26. априла, а поред изузећа за земље Западног Балкана подразумеваће и неопходну ауторизацију извоза у треће земље само за заштитне маске.
 
У Европској комисији најављују да ће нови систем дозвола за извоз, који је уведен непосредно након почетка пандемије ЦОВИД19 у Европи, обухватити само једну категорију прозивода (заштитне медицинске маске) и да ће смањити “географски обим” примене.
 
"Поред претходно постојећих изузетака, из дозвола за извоз изузеће се земље Западног Балкана, који су укључени у процес дубоке интеграције са Унијом, Гибралтар и територије држава чланица искључене из царинске уније ЕУ", стоји у документу Комисије.
 
У Европској комији додају да ће у духу међународне солидарности, нова шема сада изричито захтевати од држава чланица да по убрзаним процедурама одобре извоз хитних набавки у контексту хуманитарне помоћи.
 
"Уредба обавезује државе чланице да се приликом процене да ли ће издати одобрење за извоз консултују са Европском комисијом која мора донети мишљење у року од 48 сати”, наводи се у докумету Комисије.
 
У Европској комисији подсећају да је систем дозвола за извоз заштитне медицинске опреме из ЕУ уведен 15 марта на 30 дана, а да ће нова уредба бити на снази од 26. априла до 26. маја.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести