ЕУ: Србија напредовала, могуће отварање кластера

БРИСЕЛ: Србија је остварила важан напредак у области енергетике и политике опорезивања и има добре шансе за отварање кластера током словеначког председвања, поручио је високи ЕУ званичник.
evropska unija, tanjug
Фото: Tanjug video

У припреми пред самит ЕУ Западни Балкан из ЕУ поручују да проширење Уније зависи од брзине и квалитета реформског процеса и оцењују да је Србија на том путу направила значајан напредак последњих месеци.

”ЕУ разматра да ли ће до краја словеначког председвања бити отворени кластери са Србијом. Србија је напредовала и областима конкурентности, инклузивног раста и зелене агенде”, наводи се у Бриселу.

Додаје се да је о области владавине права како и о усклађености Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ, председник Европског савета Шарл Мишел лично разговарао са председником Србије Александром Вучићем.

”У међувремну Србја је подигла свој ниво ускалђености са спољном и безбедносном политиком ЕУ са 40 на 60 проценната”, наводи ЕУ званичник.

У Бриселу додају да врата ЕУ нису затворена, али се до чланства не може стићи без тешких реформи, али и политичке храбрости за њихово спорвођење.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести