Еулекс нема мандат да хапси Лабана, Тачи тражи проверу

ПРИШТИНА: Мисија Еулекса примила је захтев од српских власти да ухапси Радомира Лабана, који је у Скупштини Косова именован за судију Уставног суда, али Мисија наводи да нема мандат да га хапси, док косовски председник тражи да се додатно провери Лабанова прошлост.
eulex, foto:Tanjug
Фото: Tanjug

Како је Радију Слободна Европа речено у кабинету Хашима Тачија, он неће именовати Лабана за судију Устаног суда док се провера не обави. 

Иначе, Мисија Еулекса саопштила је да је примила писмо од председника суда у Краљеву у новембру прошле године, а који је тражио асистенцију за извршење коначне одлуке, али како се наводи у саопштењу, у садашњем мандату Мисија нема овлашћења да спроведе такав захтев. 

"Ова чињеница је већ саопштена писмом Основном суду у Краљеву", наводи се у одговору Еулекса, а преноси РСЕ.У међувремену, а "због сумњи које су се појавиле у вези с Лабановом прошлосћу", Косовски председник неће га именовати док надлежни безбедносни и правосудни органи не спроведу потпуну проверу, речено је у Тачијевом кабинету. 

Радомира Лабана правосудни органи у Србији траже због издржавања шестогодишње казне као једног од укупно 21 осуђеног у случају такозване "царинске мафије", а који се водио пред Специјалним судом за организовани криминал у Београду 2012. године.

За њим је расписана и Интерполова потерница, на основу захтева Министарства правде Србије, а Основни суд у Краљеву је упутио замолницу Канцеларији специјалног представника ЕУ у Приштини да предузму мере из своје надлежности и Лабана "лише слободе" ради издржавања затворске казне.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести