Европска перспектива Западног Балкана остаје у фокусу ЕУ

БЕЧ: Европска перспектива Западног Балкана остаје у фокусу ЕУ, истакнуто је данас, на крају дводневне конференције посланика ЕУ о заједничкој спољној и безбедносној политици.
srbija eu, tanjug
Фото: Tanjug

Посланици ЕУ су се сложили да је неспоран значај интеграције земаља кандидата југоисточне Европе у ЕУ за стабилност региона и Европе.
Министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсел, као и извешни директор за Европу и централну Азију европске дипломатске службе Томас Мајер-Хартинг рекли су да постоји нова динамика у приступном процесу, коју треба искористити.

Кнајсел је истакла да је Западни Балкана део Европе и да би требало због тога да се назива југоисточном Европом.
Она је подвукла да ЕУ без интеграције региона не може бити потпуноса, указјући да историја показује да будућност југоисточне Европе мора бити у ЕУ.
Изазови приступног процеса, према њеним речима, велики су, указавши да емиграцију из региона.
Одлазак младих води ка томе да су данас гробља пуна, села празна, објаснила је она.

Кнајсел је констатовала да је и даље етничка припадност испред доприноса, те да је сада важно да се успостави „меритократија“.
Актуелна динамика, према њеним речима, треба бити искоришћена, јер приступни процес на југоистоку Европе треба под хитно један продор, а кључ за то је на политици.

Она је истакла да су државе региона позване да искористе испружену руку Европе и спроведу регионално помирење, те превазиђу препреке прошлости.
Мајер-Хартинг истиче да зону стабилности и мира треба проширити на Западни Балкан.
Говорећи о дијалогу Београда и Приштине он је истакао да будући споразум мора свакако да води ка пуном признању Косова од стране Србије.
Наводећи рпоблеме свих земаља региона Мајер-Хартинг је оценио да је приступање држава до 2025.свеома амбициозан циљ.

Да би у томе успели неопходни су напори земаља региона. Борба против корупције и изградња владавине права имају у томе највиши приоритет, поручио је он.
Постоји нови фокус на стратешки значај перспективе проширења, подвукао је и председавајући одбора за спољнополитичка питања Европског парламента Дејвид Мекалистер.

Терезија Теглхофер, представница Алфред Опенхајм центра за европска питања будућности оценила је да због растућег незадовољства и бесперктивности грађана у региону постоји потреба за убрзањем приступног процеса.
У дискусији су посланици истакли да је Западни Балкан део Европе и да се актуелни, повољни тренутак, мора искористити.

Нема стабилности Европе без стабилности на Западном Балкану, поручили су учесници скупа.
Делегације Србије и Сспаније нису желеле да учествују на овом скупу због третмана Косова, које није у складу са међународним договорима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести