Фабрици: Без обзира на неотварање поглавља наставити са реформама

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да иако је Савет Европе прошле недеље одлучио да Србија не отвори нова поглавља у преговарачком процесу са ЕУ, рад и спровођење реформи мора бити настављен.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Фабрици је на вебинару "Од Хрватске до Немачке - Председавања Савета ЕУ: припрема за пост-пандемијску ЕУ" казао да би током немачког председавања требало анализирати како напредовати у том процесу.

Истиче да је за Србију у процесу евроинтеграција кључно да спроведе реформе у области владавине права и да се оствари напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Како каже, главно питање у примопредаји председавања ЕУ између Хрватске и Немачке биће у томе како јачати отпорност европских политика јер, истиче, неће бити "повратка у тренутак пре кризе вируса корона".

"Морамо наставити са том новом нормалности и пословима које треба да радимо. Пандемија је променила приоритете које је Хрватска представила на почетку свог председавања", нагласио је шеф Делегације ЕУ и додао да је оригинални план промењен за целу ЕУ.

Наглашава да је криза изазвана пандемијом вируса корона све вратила на основна питања здравства и живота.

Фабрици је казао да је отпорност на вирус корона сада кључна, као и да се цела ЕУ мора трансформисати од жртве до "онога који одговара" и тако донети "нову нормалност и живети у свету КОВИД19".

"Континуитет, отпорност, као и учинити да Западни Балкан буде део нашег одговора, биће вероватно међу приоритетима и наредног ''ковид председавања'''', закључио је Фабрици.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести