Фабрици: Европска унија посвећена развоју југа Србије

ВРАЊЕ, БУЈАНОВАЦ: Прву посету југу Србије, шеф Делегације Европске уније (ЕУ) Сем Фабрици почео је данас у Врању обиласком пројеката које ЕУ финансира како би се унапредио живот становништва.
Sem Fabrici/Tanjug
Фото: Tanjug

Амбасадор Фарбрици је са градоначелником Врања Слободаном Миленковићем обишао радове на завршетку хируршког блока при Општој болници у Врању, за које је ЕУ издвојила 2,8 милиона евра.

Том приликом рекао је да је ЕУ поносна што се њено име везује за овај значајан пројекат, те да становништво овог дела земље заслужује да добије квалитетне здравствене услуге, саопштио је Европски ПРОГРЕС.

"Порески обвезници Европске уније годишње издвајају 200 милиона евра за Србију, како би помогли да се достигну европски стандарди што ће донети користи свим грађанима и грађанкама Србије", рекао је Фабрици и истакао задовољство да се део тих средстава улаже у Врање.

Градоначелник Слободан Миленковић је подсетио да је изградња овог блока почела 2002. године, али је 2012. због недостатка финансијских средстава изградња прекинута.

"Захваљујући средствима Европске уније и Владе Србије у јуну ове године су настављени радови, и надамо се да ће по уговору за 12 до 14 месеци, коначно Град Врање, али и цео Пчињски округ добити хируршки блок какав заслужује и који је неопходан у 21. веку", рекао је градоначелник Миленковић.

Он се захвалио ЕУ на средствима које је определила за завршетак овог капиталног пројекта.

У Врању су амбасадор и градоначелник обишли и Слободну зону „Бунушевац“, чије инфраструктурно опремање и израду техничке и планске документације ЕУ подржала са скоро 700.000 евра.

Фабрици је подсетио да Врање има изузетно богату индустријску традицију, те да је природно да инвестиције долазе управо у овај део Србије.

"Драго ми је да су неке компаније из ЕУ већ овде уложиле око 28 милиона евра, а охрабрујемо и друге да дођу и инвестирају у ову област", рекао је амбасадор Фабрици.

Како је градоначелник Врања објаснио, ЕУ је финансирала изградњу саобраћајнице са пратећим инсталацијама у Индустријској зони, гради се још једна саобраћајница са два кружна тока, као и обилазница која ће спојити Слободну зону са Коридором 10, што ће допринети да теретни саобраћај буде измештен из центра града.

"ЕУ је дуго година партнер Граду Врању, а градоначелнику смо представили нови програм који ће се финансирати кроз фондове ЕУ, под именом ЕУ ПРО, који ће бити усредсређен највише на економски развој", најавио је амбасадор Фабрици.

Како је шеф Делегације ЕУ додао, Србија је у фази преговора за приступање ЕУ, а велика посвећеност том циљу види се како на републичком тако и на локалном нивоу. 

Градоначелник Врања је истакао да је само кроз развојни програм Европски ПРОГРЕС, ЕУ у последње три године у партнерству са Владом Швајцарске уложила у пројекте у Врању преко 3.5 милиона евра, а да је Град спреман да са својом развијеном и стручном Канцеларијом за локални економски развој конкурише за пројекте у новом програму.

Боравак на југу Србије, шеф Делегације ЕУ наставио је у Бујановцу састанком са председником Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зораном Станковићем, који је истакао да је међународна заједница на овим просторима у протеклом периоду уложила око 35 милиона евра, уз 60 милиона евра опредељених преко Координационог тела.

Станковић је изразио наду да ће сарадња са ЕУ у наредном преиоду бити посебно усмерена на побољшање економских услова. 

Шеф Делегације ЕУ је истакао задовљство реализованим пројектима у области образовања, здравства и инфраструктуре, а да је приступање ЕУ будућност Србије и да ће ЕУ удвостручити напоре како би помогла на том путу. 

Током првог званичног сусрета са председником општине Бујановац Шаипом Камберијем, амбасадор Фабрици је нагласио да ће ЕУ наставити да пружа подршку развоју Бујановца.

Председник општине нагласио је да једино у сарадњи са Делегацијом ЕУ, целом међународном заједницом и домаћим институцијама могу да се реше пробелми становништва у овом делу земље.

У Бујановцу је Фабрици посетио Одељење Економског факултета из Суботице у Бујановцу чија је зграда 2015. године изграђена уз подршку ЕУ, која је преко програма Европски ПРОГРЕС, издвојила преко 800.000 евра, док је Влада Србије кроз општину Бујановац и Координационо тело учествовала са 208.000 евра. 

Како је амбасадор оценио, Факултет је пример како ЕУ може да допринесе бољем образовању, социјалној интеграцији и економској будућности овог дела земље и подстакао све заинтересоване стране да уложе напоре да овај пројекат буде дугорочан и одржив.

Амбасадор ЕУ посету југу Србије завршава учешчем у раду Одбора заинтересованих страна за пројекат Одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу којем присуствују и и Високи комесар ОЕБС-а за националне мањине Ламберто Заниери, шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и председник општине Бујановац.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. 

Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом - Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести