Фабрици: Нормализација односа БГ и ПР кључ за напредак ка ЕУ

БЕОГРАД:  Питање нормализације односа Приштине и Београда је кључно за стабилност у региону и то је кључни елемент у напретку Србије ка чланству у Унији, рекао је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici Foto: Tanjug/video
Фото: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици Фото: Танјуг/видео

Он је, након уручења Извештаја премијерки Ани Брнабић, указао да је у годишњем извештају ЕК о нашој земљи забележено да је Србија потпуно посвећена дијалогу по питању КиМ, као и да треба да настави да доприноси повољном амбијенту како би се на крају дошло до правнообавезујућег споразума са Косовом. 

Указао је и на процену имплементације читавог низа раније постигнутих споразума и чињеницу да је ЕК забележила у Извештају да је Србија показала суздржаност у реаговању на таксе Приштине. 

"Али, треба (Србија) да настави да доприноси повољном амбијенту како би се на крају дошло до правнообавезујућег споразума са Косовом. Констатује се да је тај споразум ургентан и кључан како би и Србија и Косово* могли да свако на свом европском путу напредују", навео је Фабрици. 

Фабрици: Има напретка, али мора још одлучније

 Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да је Извештај европске комисије о Србији констатовао да има напретка у неким областима, али да она мора да буде одлучнија и још значајније да појача своје напоре у неким главним подручјима као што су јачање демократских институција и владавина права. 

Фабрици је на конференцији за медије после састанка с премијерком Ано Брнабић, којој је уручио Годишњи извештај Европске комисије о Републици Србији, рекао да су области у којима треба појачати реформе правосуђе и борба против корупције и криминала и остваривање основних права. 

Он је указао и на важност јачања демократских институција као што је парламент, "како би се обезбедио међупартијски дијалог и обезбедила надзорна функција парламента над извршном власти". 

Фабрици је рекао по питању уставних промена треба наставити сарадњу с Венецијанском комисијом и додао да то треба завршити у парламенту. 

"Треба даље радити на томе ради успостављања независног и самосталног правосудног система", рекао је Фабрици. 

Додао је да је у извештају Европске комисије констатовано да већ другу годину нема напретка у слободи изражавања. 

Фабрици је истакао да је приметно да постоји напредак у развоју економије, као и да постоји регионална сарадња која треба да буде мотор за цео регион. 

Када су у питању демократске институције, Фабрици каже да постоји легистативни оквир, као и да је похваљен закон о националним мањинама, али се у Извештају наводи и где мора да се појача законски оквир, уз охрабрињавање за даље спровођење реформи. 

Посебан акценат у Извештају стављен је на слободу изражавања, казао је Фабрици наводећи да је ово друга година за редом да у тој области нема напретка, али да је ове године констатовано да има и позитивних елемената, као што је израђена медијска стратегија и то да је рад на њој био транспарентан и инклузиван.

Од Србије се, казао је, очекује и већа посвећеност решавању предмета ратних злочина, а у Извештају је дато и велико охрабрење да се настави са борбом против корупције.

“Позитивни резултати су у економском сектору, фискални резултати су одлични, четири одсто је пораст српске привреде, а најбитније је што се све заснива на здравим основама. Србија је већ другу годину за редом забележила суфицит у буџету и тиме јој је на 55 одсто пао државни дуг, а када је реч о страним директним инвестицијама, оне су порасле за 7,5 одсто у односу на прошлу годину”, навео је Фабрици.

Фабрици: Јучерашњи догађаји доказ да је дијалог једини начин

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да није тачно да ЕУ није реаговала поводом јучерашње акције Росу на северу КиМ и навео да је све што се догодило још један доказ да је дијалог једини начин за решавање проблема.

На питање новинара у Влади Србије зашто ЕУ није реаговала на јучерашње активности Приштине, Фабрици је рекао:

"Мислим да смо реаговали одмах, у контакту смо са српским властима и са властима у Приштини, као и са Еулексом и Кфором, тако да није тачно да ЕУ није била укључена. Више пута смо коментарисали како треба такве активности да се воде и да се не сме подривати владавина права, већ да треба да се повећају капацитети зарад владавине права".

Фабрици је рекао да се недостатком дијалога ризикује да настану инциденти.

"И наша порука је да је наставак дијалога од суштинске важности. И важно је да таксе морају да се укину", казао је Фабрици и додао да је ЕУ спремна за обнављање дијалога чим се испуне услови.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести