Фабрици: О поглављима на Међувладиној конференцији

БЕОГРАД:  Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да данашња дискусија премијерке Ане Брнабић са њим и амбасадорима земаља Европске уније није била усредсређена на отварење нових поглавља, наводећи да ће се о томе говорити на Међувладиној конференцији.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici Foto: Tanjug
Фото: Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици Фото: Танјуг

Фабрици је тако одговорио на питање да ли се и због чега поједине чланице ЕУ противе отварању поглавља и који су конкренту разлози, те објаснио да је данас више било речи о појашњавању ставова у вези са различитим питањима.

Каже да су се усагласили да је остварен напредак у поглављима 23 и 24, али истовремено су се сложили да је потребно уложити још више напора када је реч о тим поглављима.“Ми и даље пружамо веома јаку подршку Влади Србије и подстичемо је да се своје напоре усредсреди ка даљем напретку”, рекао је Фабрици.

Он је навео да је у уторак одржан редовни састанак у Бриселу између 24 земаља чланица и да је он био “иза затворених врата” тако да није о томе желео да говори више.Фабрици је рекао да су државе чланице дале различите коментаре и да ће тај документ ускоро бити презентован Влади Србије која ће имати могућност да да своје коментаре.

Фабрици је на почетку обраћања медијима рекао да је на састанку амбасадора ЕУ с премијерком Аном Брнабић констатовано да нема алтернативе дијалогу Београда и Приштине и да постоји потреба за трајним договором.Фабрици је новинарима рекао да је на састанку признат велики напор који је пружила српска влада и председник Александар Вучић за постизање договора.

Он је рекао да је на састанку разматран прогрес у одређеним областима, попут владавине права и у поглављима 23 и 24, те да су се земље чланице охрабриле владу да напише, усвоји и имплементира законе због добробити грађана. "Делегација ЕУ ће наставити да подржава процес европских интеграција", рекао је Фабрици.

Он је додао да је на састанку било речи и о другим питањима, попут статуса националних мањина, усаглашавања спољне и безбедносне политике, те миграција.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести