Фабрици: Од реформи зависи отварање поглавља

БЕОГРАД: Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да не би рекао да је Поглавље 35, које се односи на дијалог Београда и Приштине, главни услов за отварање нових поглавља и брзину напретка Србије у приступању ЕУ.
fabrici
Фото: Танјуг/видео

Фабрици је за РТС навео да процес приступања обухвата различите области, а да је једна од њих нормализација односа с Приштином.

Он је оценио да је Србија напредовала, али да је пут ка ЕУ дуготрајан и да је сада сувише рано говорити о отварању или неотварању поглавља.

"Отварање поглавља је питање процеса који се заснива на реформама. Ви као земља кандидат прихватили сте читав низ принципа и врло конкретних мера које морате да предузмета да бисте били део Европске уније, те у том смислу реформски процес у Србији је напредовао, али у неким областима као што је владавина права, постигнут је је мали напредак", рекао је Фабрици.

Он је указао да су управо реформе у владавини права оне које су ургентне како би земље чланице биле убеђене да Србија може да идете напред.

"На крају је на земљама чланицама да дају зелено светло, да кажу да ли ће се неко поглавље отворити или не, и процене да ли је постигнут довољан напредак", навео је Фабрици и подсетио да је потребна једногласност.

Говорећи о отварању нових преговарачких поглавља, он је указао да то не треба посматрати као циљ сам по себи, него га "треба радије довести у везу са напретком реформи које за циљ имају задовољавање стандарда ЕУ".

Фабрици је указао да су потребне и реформе у пољопривреди, области животне средине, спољној политици.

Оценио је да се Србија добро сналази током пандемије.

"Привреда је успела да се опорави и ово је тренутак да се поново фокусирате на реформе која Србија мора да постигне, посебно у области владавине права и мислим да је то задатак за 2021", истакао је Фабрици.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести