Фабрици: Пратимо дешавања, осуђујемо насиље

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да Брисел с великом пажњом прати оно што се последња два дана дешава у Београду, да су забринути због насиља виђеног на протестима и да га осуђују.
fabrici
Фото: Tanjug (Vladimir Džuverović)

„То што се десило протеклих неколико дана је нешто што пратимо из Брисела са великом пажњом, али и бригом, видели смо људе коју су се најпре спонтано окупљали, али након мирног скупа догађај је постао насилан и забринути смо због оног што се десило“, рекао је Фабрици у емисији Прави угао на РТВ Војводине.

„Право људи на мирне демонстрације би требало поштовати и гарантовати, али истовремено свако насиље треба осудити”, додао је он.

Фабрици је рекао да се нада да се насиље виђено претходна два дана неће поновити више.

Потребно је, каже да се смање набоји и проблем покуша решити кроз дијалог.

Упитан шта очекује од разговора Београда и Приштине овог викенда он је казао да је важно да постији жеља и потреба свих учесника да се поново успостави дијалог.

„Мислим да су сви посвећени томе да састанак прође успешно а знамо ша су циљеви“, рекао је он.

Упитан да ли има разлике, односно да ли је реч о новом или старом дијалогу, он је казао да нема разлика и да су циљеви остали исти.

„Неке ствари се јесу промениле, нови људи су у Приштини, ново вођство у Бриселу, али важно је да пружимо подршку дијалогу, како би Београд и Приштина нормализовали односе“, рекао је Фабрици.

Упитан о томе што протеклих шест месеци није отворено ниједно поглавље са Србијом, он је казао да је за то потребна сагласност, односно једногласна одлука свих чланица ЕУ и да је констатовано да у последње време није било довољно напретка у неким областима.

„То није први пут, али то не значи да преговори не треба да се наставе, институције ЕУ дале су подршку властима у томе да наставе са реформама“, рекао је Фабрици.

Говорећи о помоћи ЕУ Србији у борби са ковидом 19 он је рекао да је циљ био да се исказе солидарност и помогне грађанима и здравственом систему.

Фабрици је додао да се са Владом Србије ради на дефинисању пакета помоћи за сектор малих и средњих предузећа јер су она кичма економије, како би се опоравила и задржала раднике.

Подсетио је да је ЕУ финансира и пројекте у области туризма и додао да Србија има великог потенцијала у тој области.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести