Фабрици: Преломни тренутак, подршка ЕУ за вакцине

БЕОГРАД: „Сада смо у преломном тренутку у борби против пандемије са доступним вакцинама и морамо да се боримо заједно више него икад”, рекао је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици на радном састанку са министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и министром здравља Златибором Лончаром.
fabrici
Фото: Tanjug (Vladimir Džuverović)

На састанку је истакнуто да ће ЕУ и Србија наставити блиско да сарађују, а амбасадор Фабрици и министри сложили су се о даљим хитним мерама које треба предузети, за које ће Европска унија пружити директну хитну финансијску подршку, између осталог и за вакцине, наводи се у саопштењу ЕУ инфо центра.

На радном састанку је разговарано о приоритетима вакцинације у Србији и потребама за набавком медицинске опреме и даљем јачању здравствених капацитета за борбу против КОВИД пандемије.

Министарка Јадранка Јоксимовић је истакла да су на састанку анализиране додатне могућности пренамене средстава са програма ЕУ ПРО + чији је корисник Министарство за европске интеграције, а за потребе набавке медицинске опреме и то фрижидера, замрзивача за дубоко замрзавање, миниванове за транспорт и дистрибуцију вакцина како би спремни дочекали вакцинацију.

Министар Лончар истакао је да корона вирус подједнако напада све државе Европе, стога је изузетно важно да заједнички, кроз сарадњу и међусобну подршку, одговоримо на епидемиолошке изазове времена у којем живимо.

"Најбољи одговор је вакцина, а Србија је прва у региону успела да обезбеди прве дозе, и управо отпочиње имунизацију", истакао је Лончар.

Још од избијања КОВИД-19, Европска унија помаже Србији у борби против пандемије како финансијски тако и у виду хитне медицинске опреме и материјала, напомиње се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести