Фабрици: Србија много допринела безбедносном механизму Уније

БЕОГРАД: Шеф делегације Европске уније у Србији, Сем Фабрици, рекао је да Брисел поштује одлуку Србије о војној неутралности, али и нагласио да је Србија много допринела безбедносном механизму Уније.
f
Фото: Tanjug/D. Kujundžić, arhiva

Проширење ЕУ је инвестиција у демократију, у безбедност, просперитет. Ако погледајте најновије позиције Србије и њену стратегију, проширење је национални интерес Србије. Ми као ЕУ не бисмо довели војну неутралност Србије у питање, то је суверена одлука државе и то поштујемо, рекао је Фабрици.

Међутим, како је навео, политичка неутралност је нешто друго.

ЕУ није политички неутрална. Имамо јасан сет вредности и интересовања и Србија треба да се приближи линији политике ЕУ. Ако имамо дебату о мултилатерализму, ЕУ промовише мултилатерализан као циљ, и Србија, која би приступила ЕУ, приближава се истом том елементу, рекао је Фабрици на онлајн панелу под називом "А шта са спољном политиком, безбедношћу и одбраном?" на Београдској НАТО недељи, у организацији ЦЕАС.

Он је казао да је "друга ствар шта радимо по питању безбедности са Србијом".

Имамо неколико полуга које користимо. Ако погледамо бројеве, Србија је међу првима, ако не и прва ван земаља ЕУ која је допринела нашем безбедносном механизму. Србија се придружила бројним војним мисијама ван ЕУ и део је многих мировних акција. Наш разговор, наше полуге у области безбедности су успостављене, казао је ЕУ амбасадор.

Истовремено, односи између ЕУ и НАТО су битни, јер је за нас Алијанса кључни партнер. Ми смо успоставили с НАТО неколико успешних операција. За ЕУ, НАТО је снажан елемент наше безбедности и перспективе у том погледу. Алијанса игра важну улогу на Западном Балкану, а КФОР на КиМ, рекао је Фабрици.

Шеф делегације ЕУ каже да "НАТО обезбеђује безбедност у региону и интензивнија сарадња с наше стране ће се свакако наставити."

ЕУ се фокусира на промену друштва, док НАТО и његов војни циљ је нешто друго. Циљеви су различити. Цела глобална перспектива подиже притисак на ЕУ, да изоштри своју улогу, да је више дефинише, прецизира. О томе водимо дебату у Бриселу, навео је он.

Фабрици додаје да се сарадња између ЕУ и Србије мора појачати.

Причао сам с многим пријатељима у Србији. Позитивно је што Србија жели да учествује у нашим бројним мировним мисијама. Желимо да повећамо војну сарадњу. Србија је у фази приступања Европској унији, ми је охрабрујемо да буде део иностране политике ЕУ и треба да се приближава томе, с обзиром на своје амбиције, рекао је он.

НАТО опстаје као стуб безбедности, али ситуација на глобалном нивоу нас тера да се преиспитамо шта се дешава, истиче Фабрици.

Имамо пет земаља ЕУ које нису чланице НАТО. Мислим да је могуће, бар из наше перспективе, да у модерном свету постоји одговорност која се у безбедносном смислу треба делити између више актера, а један од тих актера треба да буде ЕУ. Унија чини велике напоре, понекад јавност није свесна тих напора.

Ако погледате стратегију из 2008. јасно је да ЕУ није била никада у богатијем, безбеднијем стању него у то време, али је дошло "арапско пролеће", порасла је стопа криминала и све се променило, навео је Фабрици.

Србија има слободу да одлучи коме хоће да се прикљући, а пошто је опредељење Србије ЕУ, то мора бити по принципу да постоји "потпуно подударање спољне политике Брисела и Београда", апострофирао је амбасадор.

Са Србијом имамо споразум о заједничкој набавци хране и лекова, сада је Србија део овог механизма. Пре смо имали само с чланицама ЕУ. Пандемија корона вируса је тест за све нас, уједно и стрес тест за ЕУ, али мислим да успевамо у намери да ово постане позитивна прича за све нас, закључио је Фабрици.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести