Фабрици: У Скупштини Србије направљени позитивни помаци

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да су у Скупштини Србије предузети позитивни кораци у смислу препорука из извештаја Европске комисије о напретку Србије и додао да расправа крајем године у пленуму о том извештају и усвајање резолуције шаље врло снажан сигнал.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Фабрици је на конференцији за новинаре у парламенту, након седнице Одбора за европске интеграције на којој је представио извештај ЕК, рекао да је приметио одређене позитивне сигнале који долазе из различитих структура, и то у одмах у октобру након почетак рада нове Владе.

Он је подсетио да извештај поркива све области које се тичу процеса преговарања и да даје важне препоруке шта треба да се уради посебно у једној од најважнијих области, а то је владавина права.

“За ту област чак постоји и политичка препорука како да се продуби и убрза процес приступања”, рекао је Фабрици.

Приметио је да је у скупштини смањено усвајање прописа по хитном поступку, да се организују чешћа јавна слушања, те да су изабрани представници одређених независних тела.

Како каже, то су све јасне поруке које указују на то да се препоруке из извештаја ЕК узимају у обзир.

“Током седнице Одбора за европске интеграције водила се дебата о многобројним питањима. Чули смо много добрих коментара о најразличитијим питањима, уверен сам да је овај наш извештај на добар начин схваћен и да се на добар начин тумачи”, оценио је Фабрици.

Фабрици је на седници Одбора за европске интеграције, како је пренео новинарима, поручио да је будућност Србије у ЕУ и да ће ЕУ наставити да стоји разме уз раме са Србијом и да помаже здравственом систему наше земље и економији у даљем опоравку.

У том смислу је, како каже, важан и еконономски инвестициони план који је ЕУ наменила за превазилажење негативних последица ковида 19.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести