Фабрици: Желим да вас убедим да Србија има перспективу у ЕУ

БЕОГРАД: Србија има перспективу у ЕУ и она није променила, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и нагласио да ће процес проширења бити један од приоритета у политици ЕУ.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

На представљању “Беле књиге” Савета страних инвеститора, за коју је написао део предговора, Фабрици је рекао да смо претходних неколико недеља пратили разговоре унутар Европског савета који је алармирао све који су то пратил.

“Желим да вас убедим да Србија има перспективу у ЕУ и да се она није променила. То је кључни приоритет за ЕУ и Србију и цео регион. Оно што се десило у Бриселу је недостака консензуса о једној одлуци, али она није била негативна. Савет У је рекао да ће процеш проширења бити један од приоритета у политици ЕУ”, поручио је Фабрици.

Он је рекао да се издањем Беле књиге мери притисак и температура пословног окружења и да је данас важан догађај за ЕУ како би се из перспективе привреде сагледало стање.

“Бела књига нам представља развој догађаја у претходних година дана, показује области у којима је потребно унапређење и шта се то очкеје од Владе”, каже Фабрици.

Потребно је, додао је, ставити Белу књигу у шири конекст приступања Србије ЕУ,те да о томе нема никаквих дилемма, као што се и представници привреде такође залажу за чланство Србије у ЕУ.

Фабрици је навео да је 65 одсто извоза Србије је у земље ЕУ, у првих девет месеци пораст извоза из Србије у ЕУ је седам одсто, а пораст увоза из ЕУ у Србију између пет или 5,5 одсто.

“Имамо јаке везе. Србија користи шансу за извоз, исти је случај са страним директним инвестицијама, тако да 75 одсто страних директних иневстиција долази из ЕУ”, каже Фабрици.

Такође, како је навео, доказано је да ЕУ има однос поверења са Србијом и да се стиче утисак да Србија напредује на европском путу.

“Тај процес тече. Наравно, пре него што се стигне на одредиште биће ту још доста станица, то није трка на сто метраа, можда бисмо могли да га назовемо маратоном, можда је то адекватнији термин за процес који се заснива на реформама”, рекао је Фабрици.

Нагласио је да је владавина права први приоритет и суштина постојања ЕУ, као и да је владавина права добра и за привреду и за бизнис, у смислу да ли се могу применити уговори и закони, да ли су медији независни, шта се чини у борби против корупције. Све су то, како је истакао, елементи који јачају привредни раст, али је додао и да неки процењују да ће стопа привредног раста бити још већа.

“Предстоји и реформа јавне управе, приватизација државних предузећа, траспарентност структуралних пројеката. У области јавних набавки потребне су реформе како би се стекло поверење привреде”, напоменуо је Фабрици, те навео да је доста сличности у закључима Беле књиге и закључима Европске комисије, које се односе на смањење парафискалних намета, бирократских процедура, унапређење катастрарских процедура, унапређење тжишста рада и девизног пословања.

Казао је и да је стопа примене препорука из Беле књиге порасла, али да амбиције треба да буду веће како би се достигло бар 50 одсто препорука које су наведене.

“Привредницима је потребна предвидивост, не воле изненађења, њих треба консултовати”, рекао је Фабрици и навео да се успех у приступању ЕУ мери отварањем и затварањем поглавља, али да су то техничке ствари, док су суштинске реформе које ће уродити плодом.

Србија је свакакао постигла напредак, оценио је, "у неким областима већи, у неким мањи", али је додао да предстоји још посла, те да је његов тим посвећен убрзанају читавог процеса.

На крају је поручио: "Надам се да када се будемо видели следеће године да ћемо успети да достигнеми ту цифру од 50 одсто примењених препорука".

Регионалне иницијативе су у складу са агендом ЕУ

Регионалне инцијативе, попут недавне лидера на Балкану у Охриду у складу су са агендом ЕУ, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и нагласио да ЕУ охрабрује и подржава такве инцијативе.

На панелу одржаном на представљању “Беле књиге” Савета страних инвеститора, Фабрици је рекао да иницијатива из Охрида, посебно лидера Србије Александра Вучића, представља охрабрујући елемент.

"Видимо да регионални актери осећају те реформе као своје, те инцијативе су отворене за све", казао је Фабрици и додао да ЕУ охрабрује изградњу инфраструктуре и друге регионалне иницијативе.

Каже и да ако се погледају закључци са састанка у Охриду, коме су поред Вучића присуствовали и председник Албаније Еди Рама и премијер Северне Македоније Зоран Заев, да те инцијативе неће заменити оно што је већ урађено већ ће представкљати надоградњу.

Поручио је да ће ЕУ и даље подстицати те инцијативе поготово у смислу јачања регионалне сарадње у привредном сектору.

Фабрици је најавио да ће на самиту у Загребу бити представљени резултати регионалних инцијатива у оквру процеса Западни Балкан.

“Оно што нам се свиђа је то што су регионалне инцијативе инклузивне и засноване на владавини права и засниваће се на постигнутим резултатима”, рекао је Фабрици.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести