Фајон забринута идејом о спуштању цензуса

СТРАЗБУР:  Председавајућа Делегацијом Европског парламента за Србију Тања Фајон каже да је изненађена и забринута идејом о самањењу изборног цензуса.
tanja fajon
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

”Радикалне промене изборних правила тако близу избора су веома опасна тактика”, уверана је Фајон.Она за Танјуг рекла да се на такве промене генерално не гледа као на добру праксу и сматра да озбиљнмо могу да уздрмају поверење у изборни процес.

Фајон подсећа да се о спуштању изборног прага није говорило током јесењег дијалога са представницима било које политичке партије у Србији.

Она тим поводом указује и на ЕУ правила за посматрање избора.”Ако су касне измене неопходне, о томе треба да постоји широк договор међу свим учесницима избора, а све промене морају бити добро представљене”, каже Фајон.Тања Фајон напомиње да се поставља и питање да ли политичке партије и гласачи могу благовремено и на прави начин да се упознају са измењеним правилима.

”Тешко. Пре ће доћи до отварања питања да ли су избори фер избора”, сматра Фајон.Она подсећа да је изборни праг од пет процената уведен 1992. године и сматра да би требало размотри зашто је то тада урађено.

Председавајућа Делегацијом ЕП за Србију и чланица тима за посредовање у Интерпартијском дијалогу каже да европски парламентраци још чекају детаљне информације од српских колега о примени договореног током јесењих састанака.

”Само три места у РЕМ су попуњена. Још чекамо два члана, а ту се ништа не дешава. Још је рано за оцене, али посматрамо дешавања у Србији и у блиском контакту смо са нашим европским и српским саговорницима”, наводи Фајон.

Поводом изјаве председника Србије Александра Вучића да се избори неће одржати 3. маја, што је иначе последњи термин за одлагање избора у уставним оквирима, а што је према Вучићевим речима, између осталих затевала и она, Фајон каже:

”Ми никада нисмо рекли да то треба да буде 3. мај. Он је прво говорио о марту, заједно са локланим изборима. Онда смо дошли до последњег могућег датума који Устав и закони дозвољавају. То није био мој захтев. То је био договор постигнут са опозицијом који је након дијалога у децембру потврдила и председница Скупштине Србије Маја Гојковић како би се омгућила имплементација свих закључака донетих током међустраначког дијалога уз посредовање ЕП”, закључује Фајон.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести