Фактор плус: КиМ ће бити једна од ТРИ ДОМИНАНТНЕ ТЕМЕ НА ИЗБОРИМА

БЕОГРАД: Директор Агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус" Владимир Пејић изјавио је вечерас да очекује да ће кампања за изборе бити врло жустра, мада не и прљава, и оценио да ће Косово и Метохија бити међу прве три главне теме, уз оне економске и борбу против корупције и криминала.
Izbori
Фото: pixabay.com / dnevnik.rs

На питање да ли ће бити довољно времена да се спроведе кампања, Пејић за Танјуг каже да је рок законски предвиђен и да он предвиђа довољно времена.

"Ако избори буду и пре пролећа, то је савим довољно да странке и појединци изнесу своје политичке ставове и да уђу у изборну трку", рекао је он.

Пејић је изразио уверење да кампања није ни стала и да је трајала све време.

"Очекујем да финиш кампање, оно што се најчешће зове кампања, буде врло, врло жустра и, надам се, не и прљава", рекао је он.

На питање да ли има места за неку другу тему осим КиМ, Пејић каже да су, када год су радили истраживања, доминирале две теме за изборе - економија, незапосленост и све што иде уз то, као и броба против корупције и криминала.

"Очекујем да ће те теме и сада бити доминантне", рекао је Пејић.

"Тема Косова је у узлазној или опадајућој путањи, зависи од ситуације. У овом случају очекујем да ће бити једна од доминантних тема. Сама се наметнула, а и дошло је време да се питање КиМ решава на дружи период", рекао је Пејић и додао да ће бити занимљиво да се чују ставови свих учесника на политичкој сцени о КиМ јер су неки то избегавали.

Према његовим речима, власт је била у неправедном положају, јер су они увек морали да имају став о КИМ, а сад ће сви бити на талону и имаћемо прилику да чујемо шта би требало да се уради.

На питање колико од кризе на КиМ треба времена да прође да би се измерио ефекат по бираче, Пејић подсећа да бирачи своје преференце не мењају преко ноћи.

"Сигурно је минимално 15 и више дана, с обзиром да очекујемо изборе, чак и да не буду у децембру то је врло брзо. Очекујем да ставови бирача буду одређенији и да брже доносе одлуке, неко неће мењати преко ноћи своје мишљење", рекао је он.

Додао је и да сада не можемо да будемо сигурнуи како то може да се односи на изборе.

"Нећемо се бавити пророчким радњама већ методолошким", рекао је он.

На питање како ће временски услови утицати на излазност, а нове цене гаса и струје на економске теме, Пејић каже да увек има оних који ће рећи киша је или лепо је време па људи одлазе на пут, па неће изаћи на изборе.

Како каже, све то може да има утицај, али суштински не мења одлуку бирача за кога ће гласати, јер је ипак најбитнији програм, политика и идеја којим ће политичари и странке изаћи пред бираче и то да им грађани верују да могу то да спроведу.

На питање шта кратак рок од 79 дана говори о снази СНС и да ли је то довољно за опозицију да се консолидује, Пејић каже да верује да је опозициа пре него што је тражила изборе направила калкулацију да може да оствари добар резултат.

"Код владајуће странке су и мач и погача", рекао је он и додао да је Вучић донео одлуку о изборима јер има своју калкулацију.

"Истраживања му дају право да верује да може да оствари добре резултате, ако погледамо Вучићеве процене у последњих седам, осам година углавном је добро одмеравао", рекао је Пејић и нагласио да је самопоуздање и једних и других на највишем нивоу у последњих неколико година.

Према његовим речима, однос снага се није променио, и остаје да се види да ли ће и опозиција и власт изаћи у једној или више колона.

На питање како види позицију СПС-а, Пејић подсећа да су социјалисти стабилан члан владе и битан чинилац полтичког система и да нема много напада на њих.

"Очигледно се рачуна на њих, видеће се да ли ће ићи на једној листи, ближи сам мишљења да ће ићи одвојено. Имају добра рејтинг. Мислим да је добро и код власти и код опозиције, код деснице, да нађу најмање заједнички имтнитељ да иду заједно, да имају што мање свађа, а не да траже разлике", рекао је он.

На констатацију да су многи локални челници поднели оставке, и питање шта тај потез може да им донесе, Пејић каже да је све у складу са оним што је говорио председник, а што је увод у изборе.

"На основу тога можемо да знамо да ће бити избора", рекао је он и нагласио да је Београд више од локалних избора.

 Како каже, од 2018. године опозиција ће имати трећи пут прилику да победи на изборима у Београду.

На питање да ли ће наредна влада имати пун мандат, Пејић каже да прво треба видети ко ће је чинити. Он додаје да мандат може бити скаћен због нових избора, због реконстуркције, али и због многих других ствари, може зависити од глобаних, регионалних прилика, од КиМ - да ли ће се продужити агонија, или ће се наћи решење, да ли ће се решити сукоб у Украјини, како ћемо ићи према ЕУ...

Пејић на питање да ли ће тема Косова пробудити успаване бираче, понавља да ће бити међу прве три, али наглашава да не треба рачунати на апстиненте.

"Рачунати само на апстиненте мало је прецењена рачуница", поручио је Пејић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести